Новите мерки срещу ковид спират богове да пият вино в Илинденци

За втора поредна година едно от най-винарските села в страната – Илинденци, остава без най-обичания си празник „Боговете на виното”, посветен на Трифон Зарезан и течния еликсир. Уникалното събитие, което води тук и много гости, бе планувано за 5 февруари – традицията е да се провежда в първата събота на февруари. Но в Пиринския край бяха въведени нови ограничителни мерки срещу коронавируса с решение на Областния оперативен щаб. Те влизат в сила на 31-ви януари и са със срок на действие до 13-и февруари. Една от мерките гласи: Да се преустанови провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер!

„Този празник е емблемата на нашето населено място. Много искахме да го проведем, но ще се съобразим със здравните власти. Няма да рискуваме здравето на хората, макар че празнуваме на открито, в лозовите масиви край селото. Хората са жадни за веселие, за празнични събития, умориха се от спазването на мерки, но няма как да нарушим изискванията. Поне на 1-ви февруари ще отбележим Трифон Зарезан”, коментира днес за Илинден Прес кметът на село Илинденци – Илия Башлиев.

За последно през 2020 година стотици хора посрещнаха боговете на виното в местността Масовец, където се ширят хиляди декари лозови масиви. Шестте божества – Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило, са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните. Тези народи са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя край Илинденци. Боговете имат главна роля в ритуала „Розалии”, те преливат вино върху запаления по-рано огън. Височината на огнения пламък показва дали годината ще е плодородна.

Тази година всичко това няма да се случи. Няма да има веселба и леене на божествената напитка. За огромно съжаление не само на жителите на Илинденци, но и на техните гости.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене