Ураганът „Милтън“ достигна Флорида, положението вече е критично ВИДЕО

Стихията връхлита в момент, когато щатът все още се възстановява от последствията от урагана „Хелийн“, който предизвика големи щети

Ураганът „Милтън“ достигна сушата по крайбрежието на Флорида като буря от трета категория, съобщиха агенциите.  Стихията донесе със себе си силен вятър, опасно високи вълни и заплаха от наводнения за обширни части от щата. „Милтън“ набра сила от прекалено топлите води в Мексиканския залив и на два пъти достигна пета категория.

Циклонът достигна сушата в района на Сиеста Кий, окръг Сарасота, с ветрове със скорост 120 км/ч, съобщи Националният център по ураганите, чието седалище е в Маями. Бурята предизвика опасно покачване на водите в голяма част от районите на Флорида по крайбрежието на Мексиканския залив, включително в гъстонаселени зони като Тампа, Сейнт Питърсбърг, Сарасота и Форт Майърс.

 

Над милион домакинства и търговски обекти във Флорда останаха на тъмно заради връхлетелия щата ураган „Милтън“, по данни на специализирания сайт за следене на прекъсванията в електроснабдяването poweroutage.us, цитирани от агенциите.

Най-много потребители на електроенергия са останали без ток в окръг Сарасота и съседния Манатий.

Около 125 домове бяха разрушени още преди ураганът да достигне сушата. Кевин Гътри, ръкокводител на местната Служба за справяне с извънредни ситуации каза, че в по-голямата част от случаите става дума за преместваеми домове и жилищни комплекси за възрастни хора, и добави, че властите правят всичко възможно да помогнат на най-уязвимите.

Очаква се при преминаването на стихията през територията на полуостров Флорида проливните дъждове, донесени от „Милтън“, да причинят наводнения в районите около реки и езера, след което ураганът да се насочи към Атлантическия океан.

„Милтън“ връхлита Флорида в момент, когато щатът все още се възстановява от последствията от урагана „Хелийн“, който предизвика големи щети в населните места в крайбрежните части на Флорида и отне живота на десетки хора.

Президентът Джо Байдън призова гражданите да изпълняват препоръките на властите.

„Ситуацията буквално е на живот и смърт“, каза той на брифинг в Белия дом.

blitz.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search