Минералната вода – гордост за хората в Горна Брезница и лек за гостите на селото

Минералната вода от години води туристи в кресненското село Горна Брезница. С живителната и лековита течност се гордеят местните хора. Затова през 2002-2003 година с доброволен труд и с пари от дарители построяват нова минерална баня, когато кмет е Кирил Шванов. Те не спират да поддържат в добър вид къпалнята, в която има две обособени отделения – мъжко и женско, във всяко от тях има басейн, корита, душове. Наскоро жителите на селото извършват и ремонт на покрива, който бил компрометиран заради паднали клони от дърветата край сградата.

През зимния сезон банята не работи, но от март до октомври вратите й са отворени за посетители. Има и назначен служител. „Идват много хора от други населени места не само в нашата община Кресна, но и от съседните общини. Хората тук помагат за ремонтите, когато се налага, защото са наясно, че това е нашето предимство, надяваме се в бъдеще да пристигат още повече хора, които да ползват лековитата ни минерална вода”, сподели кметът на Горна Брезница – Стоян Йоргов.

Каптирани са два от минералните извори – единият в центъра на селото, а другият – в двора на манастира „Св. Пророк Илия“, на хълма над населеното място. Температурата на водата е 36ºC-38ºC, а дебитът – 2,6l/s. Тя е подходяща за лечение на белодробни, костно-ставни и кожни заболявания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене