Гешев от Брюксел: С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години

/ БГНЕС

Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, посочи главният прокурор

„Вчера един евродепутат ми зададе въпрос какво е моето послание към мониторната група и към ЕП. Българската прокуратура е изключително притеснена, че  последната година и нещо се заличава постигнатият напредък на България, след приемането ни в ЕС по отношение на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Това което казах на евродепутатите е, че не се чувствам горд като българин, за да го кажа, но към момента смятам, че е на лице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България предвид тези притеснителни тенденции с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и според мен българите това вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани“. Това каза главният прокурор Иван Гешев от Брюксел.

Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени – телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, организираната престъпност. Това е част от липсата на взаймодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт. Цената за всичко това ще платят българските граждани, посочи Гешев като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.

Главният прокурор е попитан в Брюксел и за „Барселонагейт„. Разследването не е приключено, посочи той, а причината е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, но към момента няма отговор от страната. Българските съдебни власти нямат правомощията да кажат кога и как да се приложи испанския закон.

Гешев бе попитан от журналисти дали той или жена му имат имот в чужбина. „Нямам недеклариран имот в чужбина, не разспространявайте фалшиви новини. Когато г-н Рашков каже едно вярно нещо, тогава ще направя подробно интервю с вас“, каза Гешев.

„Аз съм свидетел на всички т. нар. реформи от 94 година. Основното в тях е едно – да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. И нокога тази реформа през годините, не е била консултирана с хората, които практикуват – в слушая наказателно право. Подозирам, че и в момента ще се случи същото, а резултатите винаги са били трагични за съдебната система. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел, но ние сле готови да участваме в тази реформа. Надявам се някой да ни попита кои са актуалните проблеми, посочи още той.

Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Защото резултатът ще платят българските граждани, заяви Гешев.

„Работата на един прокурор не е да го харесват, ние не сме телевизионни звезди. Аз съм главен пролурор и моята работа е да си върша работата. Ако си я върша така както трябва, естествено, че няма да ме харесват много хора и много хора ще се постараят и други да не ме харесват“, отбеляза Гешев.

Очаквайте подробности!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене