Кметът на община Банско Георги Икономов инициира спешна среща във връзка с подобряването на безопасността по пътищата в града

По инициатива на кмета на община Банско Георги Икономов, се проведе работна среща с органите на МВР във връзка с подобряването на безопасността на движение в общината. На нея присъстваха председателят на Общински съвет – Банско, началника на сектор „Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР – Благоевград, Данаил Стоицов и началника на Районното управление в града, Иван Попов. .
Повод за събирането стана трагичния инцидент с Наталия Тимчева, жителка на града, чиято смърт бе причинена от водач на МПС на връх 8 март.
Като спешни и крути мерки, бяха очертани въвеждането на видео наблюдение в града – мобилна камера ще бъде предоставена на пътните патрули, която ще контролира пътния трафик на натоварените възли. В рамките на законовите правомощия на общината ще бъде увеличено и сътрудничеството при репатриране на неправилно спрели превозни средства, които създават предпоставки за инциденти, както и ще бъдат поставени допълнителни изкуствени неравности и светлинна сигнализация в натоварените участъци с установено повишено преминаване на пешеходци.Тези участъци включват ул. „Патриарх Евтимий” в района на автогарата, ул. „Глазне” в района на дървения мост, ул. „Явор” и други.
Икономов заяви, че до края на деня ще изпрати писмо с две предложения до министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, както и председателят на парламентарната комисия по вътрешни работи, г-н Цветан Цветанов, с искане да бъде намерено нормативно решение за осъществяване на възможността общините да закупуват камери за видео наблюдение и измерване на скоростта и връщането на част от средствата, събрани от глоби към общинските бюджети. Другият апел в писмото е да бъде увеличен съставът на служителите на МВР в Банско чрез повишаването на категоризацията на районното управление. Броят на полицейските служители в града не отговаря на натовареността с оглед на концентрацията на многохиляден поток от туристи и работещи в курорта.
В края на срещата градоначалникът апелира отново към всички жители и гости на града да спазват правилата за движение по пътищата, да проявяват отговорност и толерантност към другите, както и да сигнализират при нарушения на денонощния дежурен телефон на полицията 0749/88660 и на телефон 112.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене