Проф. Георги Михайлов: Корнелия Нинова е личността, чрез която БСП може да осъществи своите идеи

Огромната част от делегатите на Конгреса заявиха подкрепата си за лидера на БСП

 „Сагата по опитите за отстраняването на Корнелия Нинова продължават вече много време, за съжаление. Подаването на оставка след избори е нормална европейска практика. Тогава членовете решават дали лидерът носи истинската вина за това, че не е постигната голямата цел, или че независимо от това, той трябва да продължи да води политическата формация.“ Това заяви народният представител от БСП проф. Георги Михайлов в ефира на NovaNews като допълни: „В никакъв случай не мога да приема, че членовете и делегатите на Конгреса на БСП са спали.“

„Членовете на Българската социалистическа партия бяха въвлечени в 5 избора последната година и половина. След всичко, което се случи, заедно с ковид кризата, заедно с енергийната криза, сега трябваше отново да започнем подготовка и да се реализират в рамките на 2-3 месеца още едни избори.“ Той допълни, че когато се свиква Конгрес на една политическа партия, който е висшият ѝ форум, то в техните ръце е не да скрият, а да представят какво е мнението на тази партия и огромната част от делегатите на Конгреса, са показали своята зрялост и своето решение.

Участието на Михаил Миков пред БНР, в това число и изказването му, че от вчера вече не е член на БСП, социалистът коментира така: „Това са негови думи, но аз си спомням, че под неговото председателство партията беше достигнала  незначимост в политическия живот.

БСП е член на управителното тяло на държавата, с няколко министри и един вицепремиер, и механично да се пренасят моментите от историята на една нация и една политическа партия, да се сравняват гласовете, това е доста грешно“, заяви той.

„Хората търсят новото, търсят нови идеи, несистемни партии“, заяви проф. Михайлов и допълни: „Сега след неумелото и неуспешно 12-годишно управление на ГЕРБ, което до голяма степен забуксува държавата, хората потърсиха промяната в двете политически формации “Има такъв народ“ и “Продължаваме промяната“.

Като резултат от това БСП получи правото и още в първите седмици от участието си във властта, започна да реализира своите програмни идеи“, обясни той и даде пример с Бюджет 2022 г., който по думите му е най-социалният в последните 15 години.

Проф. Георги Михайлов обясни, че всякакви подмятания към Корнелия Нинова, включително и тези на Елена Йончева са несериозни на фона на това, което Корнелия Нинова е представила в своята политическа дейност последните 4-5 години:

„Ако си спомняте кой постави на масата пред цялата нация въпроса за продажбата на един от основните енергоразпределители на фирма, която се състои от хора, които нищо не разбират от електроразпределение, това беше Корнелия Нинова. За съставянето на т.нар. “инхаус“ процедури в “Автомагистрали“ и изтичането на милиарди в незнайни посоки, също беше Корнелия Нинова. Да не говорим за положението с водните източници. Тя беше основният боец на тази партия, който понесе върху себе си цялата тежест, заедно и с всички членове на партията“, категоричен бе социалистът.

На въпрос защо хора, които са били близки до Нинова, в един момент се откъсват от тази среда, в това число Крум Зарков и евродепутатът Елена Йончева, той отговори: „Човек в своя вървеж в живота много често се самозабравя, престава да се гледа в огледалото, започва да си вярва и да се изживява като лидер в една или друга посока в живота. Ако някой от тези претенденти за лидери, които се появиха през последните години, наистина имаше харизмата, авторитета и подкрепата на тази партия със 130-годишна история, с огромни структури из страната, той щеше да я получи и да спечели. Няма за момента такава личност“, заяви проф. Михайлов и допълни, че  в момента Нинова е личността, която олицетворява възможността Българската социалистическа партия да осъществява своите идеи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене