Съветници разпънаха на кръст екскмета Г. Икономов заради…

Съветници разпънаха на кръст екскмета Г. Икономов заради дълговете на „Топлофикация Банско”, увеличиха капитала на 300 000 лв.

Със 100 хил. лева да бъде увеличен капиталът на „Топлофикация Банско” ЕООД чрез увеличаване размера на дяловете на дружеството, това решиха общинските съветници в Банско. След промените капиталът на дружеството става 300 хил. лева, разделени на 200 равни дяла, всеки по 1500 лева. Местните парламентаристи упълномощиха управителя Тодор Тренчев да предприеме всички необходими действия и да подпише всички документи за това.

Предложението разгорещи страстите на общинските съветници и за пореден път финансовото състояние на дружеството и неговото бъдеще стана обект на обширни дебати. Преди да дадат вота си, съветниците поискаха да се запознаят с финансовото състояние на „Топлофикация Банско”, което за поредна година отчита огромни загуби, въпреки уверенията на предишното общинско ръководство за поетапното му стабилизиране.

Заместник-кметът Сашка Въчкова изнесе предварителни данни от отчета на дружеството за 2019 година, от които стана ясно, че то все още има огромни задължения към доставчици, възлизащи на 192 хил. лева. Тя поясни, че за нормалното му функциониране до края на отоплителния сезон, който е до 30 април, ще са необходими 383 хил. лв., а очакваните приходи на база изразходваната топлинна енергия за същия период (от януари до април 2020 година) са в размер на 352 хил. лв. Това не може да покрие изцяло разходите, още повече че не е ясно дали ще се осъществи на 100% вземане на дължимите такси от потребителите. Освен тези задължения дружеството има допълнително около 30 хил. лева неизплатени трудови възнаграждения на служители и така сумата набъбва на над 220 хил. лева. Въчкова поясни още, че в момента тече одит на дружеството и реалното му състояние тепърва ще стане ясно.

Очаквано, упреците бяха насочени към предишното ръководство на общината и бившия управител Димитър Мунин, а въпросите отправени директно към бившия кмет Георги Икономов. Освен за тежкото финансово състояние местните парламентаристи поискаха да разберат и защо активите на дружеството все още не са придобити, въпреки наличието на решение за това на ОбС още от първото полугодие на миналата година.

„Разглеждайки отчета за 2018 година, вие тогава защитихте управителя – вашия племенник, като заявихте, че загубата е само счетоводна и на книга, и през 2019 година ще бъде компенсирана. Сега, година по-късно, се оказва не само че не е компенсирана, а почти е удвоена. Как смятахте с предишния управител да покриете тези загуби?”, попита общинският съветник Александър Весков и поиска отговор защо досега активите не са придобити.

„Не забравяйте, че и Общинският съвет е следил това дружество също като кмета, и вие сте толкова отговорни, колкото и аз”, каза в своя защита екскметът Георги Икономов и допълни: „Загубата я има, тече одит, така че той ще покаже има ли я тази загуба, няма ли я, обективна ли е, не е ли обективна. Нека изчакаме резултатите, защото може да се окаже, че нещата са наред и тази загуба да не е имало начин да е по-малка“, каза Икономов.

На въпроса защо не са предприети мерки за придобиване на активите, Икономов заяви, че може да зададе същия въпрос и към настоящото ръководство, и допълни, че са минали почти три месеца, като отправи питане какви мерки са предприети сега.

Другият заместник-кмет Стойчо Баненски поясни, че настоящото общинско ръководство е изпратило писмо до фирма „Тевно”, с което се потвърждава намерението на община Банско за придобиване на активите, и се чака отговор.

„Забавянето е голямо, трябва да сме сигурни, че те все още са съгласни и не са променили мнението си“, поясни Баненски. Той апелира към Икономов да престане да прехвърля отговорността към Общински съвет и припомни, че решенията в предишния парламент са се взимали с мнозинството на ГЕРБ.

Председателят на ОбС Димитър Русков по повод придобиване на активите заяви, че община Банско е пропуснала златен шанс да ги придобие и към момента не е ясно дали ще има тази възможност отново. Той поясни, че миналата година е имало решение на борда на директорите на банката кредитор за безвъзмездно предоставяне на топлоцентралата, но към момента съставът на борда на директорите е друг и тяхното мнение може да е различно.

Какво е реалното състояние на „Топлофикация Банско” и какво ще бъде бъдещето й, тепърва ще стане ясно. На този етап дружеството е единствената алтернатива за отопление на училищата, социалните заведения и административните сгради.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене