Горанов с изключително важни новини за лева и еврото

Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние трябва да се откажем от процеса, заяви финансовият министър

Ще се оттеглим от механизма ERM-2, ако не се договорим да влезем с настоящия курс на лева спрямо еврото.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание след консултации с парламентарните групи за Еврозоната.

На въпрос дали предложението на управляващите гарантира, че условието на страната ни, за да влезе в Еврозоната е да запази настоящия курс, Горанов отговори: „Ако прочетете решението, то казва и нещо повече. Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма“, каза още министърът.

По думите му решението, което днес вероятно ще вземе българския парламент, тъй като всички без една партия са го подкрепили, гарантира мандатът на българските власти, че те няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс.

„Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние трябва да се откажем от процеса“, каза Горанов.

Попитан дали, ако другите държави от ЕС поискат курсът на еврото да бъде променен и страната ни не успее да ги убеди, че трябва да бъде запазен, се отказваме от Еврозоната, министърът отговори: „Точно така“.

„За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем“, каза още Горанов.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене