Състоянието на Югозападните отбори и кой къде е в родния футбол?

Само допреди няколко години футболните клубове от Югозападна България спокойно може да кажем, че бяха сред водещите в елита у нас. Голяма част от тях се състезаваха в най-горната дивизия на българското първенство, която най-често феновете наричаха „А“ група. Макар след това шампионатът да премина през доста наименования, привържениците особено от Югозапада си знаят – „А“ групата…

Какво обаче е състоянието на клубовете от може би най-футболния регион в България в момента?! Да не забравяме, че и сега по родните терени, ако бъде направена статистическа справка, вероятно половината българи в елита, са родом от региона – Благоевград, Сандански, Кресна, Петрич, Дупница и т.н. Дали сега има наследници на Димитър Бербатов е доста дълга тема, но нека разгледаме къде са големите клубове на Югозапада.

За нивото на футбола в тази част от България говори и наличието за съжаление само на един отбор в Първа лига – това е Пирин Благоевград. Орлетата заемат предпоследното 13-то място във временното класиране преди подновяване на сезона. Според всички в клуба най-голямата амбиция и поставена цел е спасение от изпадане, тъй като точно през тази година клубът чества вековен юбилей. Пирин е създаден през 1922 година и ръководството със сигурност би искало да задържи отбора в елита навръх 100-годишнината си.

Не бе далеч времето, в което в „А“ група имаше редовно по три отбора от Югозападна България. Най-често в последните години това бяха Марек (Дупница), Пирин (Благоевград) и Беласица (Петрич). Няколко сезона поред трите тима водеха люти битки по терените на „Бончук“, „Христо Ботев“ и „Цар Самуил“.

Вижте обаче какво се случва през сезон 2005/06 – на практика никак не в далечното минало, а само преди 15-16 години. В тогавашната „А“ група има точно 5 отбора от Югозапада. Това са Беласица, Вихрен, Марек, Пирин 1922 и Пирин Благоевград. През същия сезон обаче – още в самото му начало, Пирин (Благоевград) е изваден от първенството след първите два кръга заради дългове към НОИ. А в края на сезона Пирин 1922 изпада. По-късно следва обединение и на практика напред продължава само един отбор с името Пирин (Благоевград), който сега е в Първа лига.

Къде са обаче останалите отбори. Беласица (Петрич) стигна почти до фалит, от няколко години е в Югозападната Трета лига (познатата „В“ група) и сега на полусезона е на второ място, на точка зад лидера Балкан (Ботевград). Според букмейкъра Betano петричани са основен фаворит да спечелят групата и да се класират за Втора лига („Б“ група). Коефициентът за това, даден от букмейкъра, е 1.65, докато за Балкан шансовете са оценени на 2.45. В Югозападната Бундеслига, както феновете често наричат тази регионална група, са голяма част от отборите, които дали по-отдавна или по-скоро, бяха част и от елита. Пирин (Гоце Делчев) и Вихрен (Сандански) са в споменатата Югозападна Трета лига, а те преди няколко години играеха срещу Левски и ЦСКА в елита.

Вихрен навъртя не малък стаж в елита преди години, но вече няколко сезона тъне в посредственост в Трета лига. Отборът се класира за първи път в „А“ група през 2005 година, като остана в елита 4 последователни сезона. Санданчани записаха и две поредни 9-ти места през сезони 2005/06 и 2006/07. Вихрен изпада през 2009 година, а две години след това е пратен в аматьорските групи, където е и до днес.

Славният Марек (Дупница), който поваля немския колос Байерн Мюнхен на 2 ноември 1977 година в турнира за Купата на УЕФА, има 29 сезона в „А“ група. За последно обаче тимът бе част от най-високото стъпало в родния футбол през сезон 2014/15. През лятото на 2015 година клубът фалира и започва от аматьорските групи. През 2016/2017 е във „В“ група, където прекарва няколко години преди да се класира в „Б“ група през миналата година. И така сега дупничани са на 14-то място във Втора лига, но доста близо до изпадащите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене