Росица Попаркова: Увеличава се броя на посетителите на библиотеката в Гоце Делчев

Увеличава се броят на посещенията в библиотеката към НЧ „Просвета – 1865“, гр. Гоце Делчев. Главният библиотекар Росица Попаркова си послужи с цифри за онагледяване на почитателите на словеството изкуство.

През 2021 г. регистрираните читатели са 311 мъже и 640 жени, като бройката на мъжете е намаляла с 30 спрямо 2020-та, а тази на жените намалява със 72. Увеличават се обаче посещенията- от 17 241 през 2020 година на 20 582 през 2021 г. Главния библиотекар Росица Попаркова коментира, че е положителен процесът на увеличаване потока от потребители. Читателите идват не само да заемат книги, но и да потребяват информация. „Все повече са хората, които използват нашата библиотека като източник на информация“, казва г-жа Попаркова. В това отношение играе важна роля и компютърната зала в библиотеката, където всеки може да ползва онлайн интернет услуги.

За разлика от минали години сега се увеличава потокът от хора, които са ангажирани с процес на квалификация и преквалификация. Мнозина изразяват радост и изненада от богатството на книжния фонд и са щастливи, че са успели да намерят нужното четиво.

Увеличава се и броят на младежите, които използват отдела на чуждоезикова литература.

Библиотечният фонд на библиотеката в Гоце Делчев за предходната година е нарасна на 130 хиляди библиотечни единици. Новозакупените с приходите от читателски карти и дарения са около 1320. Текущо получаваните издания са около 20. Регистрините читатели са 1025 . Заетите библиотечни материали са 72 757, от тях книги са 78 776, периодични издания 3000.

Важен показател е изпълнените библиографски справки-264 , те са изготвени по искане на студенти и друг вид обучаеми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене