Лекарствата поскъпват, най-търсените с 15%

Предстои масово поскъпване на лекарствата, прогнозират от Асоциацията на собственици на аптеки. Между 10 и 15% ще се вдигнат цените е на най-търсените. Най-голям е скокът при медикаментите без лекарско предписание,  голяма част от които са за простуда и симптоми на COVID-19. Това коментира  председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Неотдавна Костов прогнозира дори 20% скок на цените на  лекарствата.

„Това увеличение не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите. То отразява разходите, които се правят от тези участници от пазара“, добави той.

Увеличението ще засегне над 1000 лекарства, но в рамките на 10-15%. Костов уточни, че за лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията. Законът обаче ограничава увеличаването на цените на медикаментите, изписвани по лекарска преценка.

Около 350 са лекарствата, които не достигат в аптечната мрежа поради нарасналото им търсене. Те обхващат всички терапевтични групи лекарства – от ревматоиден артрит до онкологични заболявания, посочи още Николай Костов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене