ОГНЕН ИНЦИДЕНТ В С. БИСТРИЦА! Пожар изпепели покрива на 3-етажна къща, 3 семейства, сред тях бащата на две деца, извадил Богоявленския кръст, остават без дом посред зима

Пожар изпепели покрива на триетажна къща в дупнишкото село Бистрица, а три семейства остават без дом посред зима. Огънят тръгнал от тавана на къщата на сем. Йончеви. В нея живеят Славчо и Сашка Йончеви и семействата на двамата им синове. Единият от тях има две малки деца. Това е Йордан Йончев, който улови Богоявленския кръст на Йордановден в с. Бистрица.

Съседи видели огнените езици, плъзнали по покрива. Отвсякъде излизал пушек. В този момент Йордан Йончев и съпругата му си били вкъщи. Етажът, който той обитава със семейството си, се изпълнил с пушек, двете им деца били изведени от дома и са закарани при една от бабите им.

Жители на селото от всички краища се стекоха да гасят пожара, докато пристигнат огнеборците с две пожарни коли. Тонове вода бяха изсипани, докато се потуши пожарът, но покривът не беше спасен. Изгорели греди падаха в двора на къщата. Мъже и жени се бяха наредили около къщата в готовност да се включат в гасенето, но огнеборците не допускаха много хора до къщата, защото имаше опасност покривът да рухне и да има пострадали. Пътят покрай къщата, която се намира в края на селото, в близост до водохващането, беше затворен за автомобили. Токът беше изключен, за да се предотвратят инциденти.

Водата в пожарните автомобили свърши и се наложи да се пълни вода от хидрант на водопровода, но се оказа, че хидрантът е замръзнал, наложи се от съседните къщи да носят топла вода, за да го размразят, което забави работата на огнеборците.

Бившият пожарникар, в момента собственик на магазин в селото, Иван Каимски също се включи в гасенето. Той заяви: “Напишете, че в новият водопровод, за който бяха платени милиони левове, няма вода. Не може да се напълни цистерната. Хидрантите са замръзнали”.

Едно от съоръженията беше размразено с топла вода, донесена с чайници и кофи от съседите, но вода бликна не от хидранта, а на педя от него.

Репортер се свърза с управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев с въпроса защо няма вода в новия водопровод, защо хидрантите са замръзнали и не трябва ли да са по-дълбоко в земята.

“ВиК – Дупница няма нищо общо с изграждането на водопровода. Търсете фирмата, която го положи. Наскоро мина комисия, която одобри Акт 16. В нея има и пожарникар. Щом той се е подписал, означава, че всичко е в нормата”, заяви ВиК шефът Илия Илиев.

До около 15,00 ч. вчера пожарникари наблюдаваха пламъците да не тръгнат отново. Покривът е паднал. Млади мъже от селото разчистваха останките от пожара. Третият и вторият етаж са наводнени при гасенето на огъня.

Огнеборец заяви, че пожарът е тръгнал от комина. На един от етажите е имало запалена печка и искра, излязла от комина, е запалила дървената част на покрива, оттам е тръгнал огънят. На тавана е имало няколко газови бутилки, които за късмет не са били пълни, те веднага са изхвърлени от огнеборците извън къщата.

Трите семейства са добри и трудолюбиви хора, живеят в хармония в триетажната къща. Йордан ходи за по няколко месеца на работа в Италия. Наскоро покривът е ремонтиран основно. Тепърва ще се изчисляват щетите, които е нанесъл пожарът.

Както “Струма” писа, само преди около месец семейство с дете в 1-ви клас от дупнишкото с. Блатино остана без дом, след като пожар изпепели покрива на къщата им, а семейството бе настанено в общинско жилище.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене