Проверяват 2 сигнала за купуване на гласове в Пиринско, Яне Янев в писмо до Цацаров разкри дилъри от Благоевград, Сандански и Петрич

изтеглен файлМВР работи по два сигнала за купуване на гласове в Пиринско на предстоящите парламентарни избори. В първия сигнал, подаден преди няколко дни в РУП – Сандански, се посочва, че представители на определена партия предлагат пари за изборна търговия. По разпореждане на прокуратурата тече проверка на твърденията в сигнала. Информация за това коя е натопената политическа сила няма как да бъде изнесена, докато не приключи проверката.

Най-пресният сигнал за купуване на гласове е на ексдепутата Яне Янев, по който се работи от вчера, заяви окръжният прокурор Христо Георгиев. Председателят на партия РЗС, която не участва с депутатска листа на изборите, е подал сигнала директно до главния прокурор Сотир Цацаров. В него се посочват имена на дилъри на гласове основно от Благоевград, Сандански и Петрич. От ВКП са го препратили в Окръжна прокуратура – Благоевград и вече е възложена проверка, която се извършва от разследващи полицаи в посочените общини.

За законното протичане на изборите и предотвратяване на търговията с гласове в Пиринско бе сформирано областно междуведомствено звено, в което участват окръжният прокурор на Благоевград Христо Георгиев, директорите на ОД на МВР – Благоевград Васил Митов и на ДАНС Росен Стойнев. Тримата първи в правоохранителната система заседават всеки петък и анализират информацията във връзка с изборите.

От два дни в МВР бе открита гореща линия за сигнали за изборни нарушения. Гражданите могат да подават сигнали на телефон 02/9822932, факс 02/9825646 и имейл адрес izbor@mvr.bg.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене