Мария Габриел – Цифрите продължават да доказват необходимостта от по-бързо приемане на директивата за жените в управителните съвети на дружествата

изтеглен файлСъветът трябва да намери съгласие върху предложената директива
През април 2014 г., делът на жените сред членовете на управителни съвети без изпълнителни правомощия достигна рекордно ниво от 18.6%. От представянето на предложението за директива „Жените в управителните съвети” през ноември 2012 г., Европейската комисия констатира значително повишаване на представителството на жени при вземането на икономически решения в този тип предприятия – от 16.6% към момента на публикуването на текста до 17,8% през октомври 2013 г.

 

Предложението за директива обаче, което вече получи  силна подкрепа от страна на Европейския парламент, продължава да бъде блокирано в Съвета. „Стремежът ни е въпросът да се придвижи напред преди края на италианското председателство“, коментира евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), която е докладчик на Европейския парламент по темата.

 

„Имайки предвид новите цифри, Съветът трябва да намери бързо съгласие по предложението за директива. Жените очакват приемането на директивата и тя трябва да намери отражение на всички йерархични нива в предприятията, така че жените да имат възможности да заемат ръководни постове и мениджърски позиции. Въпросът не се отнася толкова до квотата, колкото до установяването на прозрачен и недискриминационен начин при избирането на членове на управителните съвети.  Това е акцентът, който отстояваме в Европейския парламент”, подчерта Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП в Европарламента и зам.-председател на Групата на ЕНП.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене