Обучиха 130 служители от ЮЗДП за отговорно управление на горите

Година след успешното завършване на процеса на горска сертификация по Българския национален стандарт за отговорно управление на горите в Югозападното държавно предприятие през 2021 г. бяха проведени първите два годишни одита в двете групи териториални поделения – Юг и Север. Установените две несъответствия със стандарта трябваше да бъдат отстранени в кратки срокове.

За целта бяха проведени обучения с участието на 130 служители от всички стопанства в двете групи. Обученията бяха насочени към опазване на екосистемите и околната среда при извършването на горскостопанските дейности, включително опазване на водните течения, запазване на биотопни дървета – дом на защитени птици, наличие на мъртва дървесина – местообитание и среда за развитие на много микроорганизми.

На терен отново се обсъждаха основни  въпроси,  свързани с методите и начините за поваляне на дървесина, защитното облекло и лични предпазни средства, с които трябва да е оборудван всеки работник в гората, местата за изхвърляне на отпадъци, изправността на моторните триони, както и задължителното използване на биоразградими масла.

Във връзка със Системата за управление на качеството по стандарт ISO 9001: 2015 през годината беше проведен ресертификационен одит на ЮЗДП и всички държавни горски и ловни стопанства за подновяване валидността на сертификата. Одитът приключи успешно и сертификатът беше подновен за следващия тригодишен период.

В стремежа си да запази здрави и жизнеспособни българските гори ЮЗДП и природозащитната организация WWF работят съвместно по международен проект „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа”, който се финансира по програма LIFE – „Действия по климата” на ЕК. В рамките на проекта експерти ще селектират модели за управление на горите, които се прилагат успешно в Централна и Източна Европа и ще ги тестват в няколко демонстрационни обекта.

Адаптирането на горите към климатичните промени в България ще се случва в няколко аспекта. В горските подотдели с изкуствени насаждения от бял бор ще се провеждат дейности, стимулиращи възобновяване с естествени широколистни видове, с помощта на модерни методи и специализирана горска машина – харвестър. В най-южните държавни горски стопанства – Петрич, Сандански и Гоце Делчев ще се направят експериментални залесявания с устойчиви на засушаване дървесни видове: космат дъб, пърнар, корков дъб, каменен дъб, валонея, брутски бор, атласки кедър, обикновен кипарис и черен бор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене