Лекарствата поскъпват заради тока

Доставчици на лекарства у нас масово вдигат цените. Причината са повишените им разходи във всяко отношение – на първо място ток, след това транспорт и доставка на суровини. Очаква се увеличението за медикаменти и хранителни добавки да бъде между 3% и 20%, прогнозира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

“Мотивът за новите цени на доставчиците е същият като на тези в строителството и всички други браншове – увеличените разходи. Ръстът е и заради инфлацията, която е около 7 процента. Поскъпването е различно при различните продукти, но варира между 3 и 20%. При нас имаме 450 доставчици и почти всички вдигат цените. Говорим за всичко. Даже някои го правят за втори път от ноември досега”, каза Костов.

По думите му най-осезателна е промяната при медикаментите без лекарско предписание, въпреки че по закон лекарствата имат пределна цена. Най-голям пък ще е ръстът при хранителните добавки, при които регулация по закона няма. Такива се водят и популярни заради пандемията продукти за стимулиране на имунитета. При тях цените може да се вдигат с 20 на сто и нагоре.

“Явно всички производители имат основателни причини да увеличават. Ако бяха един или двама само, да се учудиш, но абсолютно всички вдигат и то масово”, коментира Костов.

А ситуацията с пандемията ще утежни нещата, защото ражда дефицити при лекарствата, особено тези, които се използват в COVID лечението. “Тези дефицити вече са се случили в антикоагулантите, в кортикостероидите – метилпреднизолон на ампули например липсва. Вентолин и пулмикорд също няма”, каза фармацевтът.

В момента на пазара липсват общо 373 медикамента, които са с доказан дефицит. Те влизат автоматично в списъка, който представлява забрана за износ.

На този фон прогнозите са вдигането на цените от доставчиците да приключи до февруари. През 2020-а по същото време производителите са актуализирали цени, което се случва регулярно в началото на годината. “Тогава ръстът беше от 2-3%, но никой не ги усети. Обикновено това не се прави и от всички доставчици, а само част от тях и за част от продуктите, които продават. Не е така както сега, сега е много по-масово и в с по-голям процент”, коментира още Костов.

Как ще отговарят аптеките на масовото повишаване на цените, ще бъде решение на всяка една верига. В същото време от Българския фармацевтичен съюз успокоиха, че цените на лекарствата са обект на строга регулация у нас.

“Първо, всяка промяна на цена на лекарство, по лекарско и без лекарско предписание, минава през оценка и одобрение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. За тези, които са без рецепта, където са очаква да има повишение, цените са с разликата от повишаването на официалната инфлация, и то след одобрението на съвета. Той има 30-дневен срок след подаването на дадено заявление да реши дали да промени цена”, уточни председателят на съюза Велина Григорова.

Мнението на повечето ми колеги е, че не цената на лекарствата трябва да се вдига, а да се търсят механизми, с които държавата да компенсира аптеките, така че крайният потребител да не страда от вдигането на цените на лекарствата, ако се стигне до такава промяна изобщо.

Може да се заплащат услуги например, които се извършват от аптеката и по този начин тя да бъде компенсирана. В крайна сметка аптеката е здравно заведение, моите колеги знаят каква е ситуацията в момента. И на тях им е трудно, но най-добрият начин е да се намерят такива механизми, дали чрез държавата, дали чрез Европейския съюз, те да бъдат компенсирани и да не се отрази на крайния потребител.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене