Скандално! Бизнесменът, бивш общински съветник и кандидат за депутат Д. Урдев притежава жилище за социално слаби!

На 27 август 2009-та година между кмета на община Благоевград Костадин Паскалев и виден благоевградски политик, общественик и няколко мандата общински съветник, се сключва договор. Договор за покупко продажба на общинско жилище от фонда, предназначен за социално слаби. Шокиращият факт, до който се добрахме е, че „крайно нуждаещият“ се от общинското жилище е „социално слабият“ общински съветник от БЗНС“Ал. Стамболийски, днес кандидат за депутат от гражданската квота в листата на ГЕРБ, бизнесменът и строителен предприемач, Димитър Лазаров Урдев.

Срещу малко над 37 000 лева със заповед №1688 от 05. 08. 2009 г. на кмета Паскалев  и последвало решение на ОБС, в който участва, Урдев става собственик на общински апартамент в централна градска част на улица „Менча Кърничева“.Каква е съдбата на въпросното жилище?! Дали бизнесменът Урдев живее в него, не знаем, проверихме само, че в момента подобни жилища в този район се продават три пъти по-скъпо. Дали сделката между кмета Паскалев и общинския съветник Д. Урдев е законна, дали съветникът е отговарял на всички критерии по наредбата, определяща, кой може да купи социално жилище, това би трябвало да проверят компетентни институции. Морално укоримо е обаче на фона на толкова страдащи семейства, болни хора, самотни майки и наистина крайно нуждаещи се благоевградчани , крупен бизнесмен и общински съветник да притежава социално жилище.

Факт е, и че покупката е останала скрита от обществеността, от жителите на града, пред които днес притежателят на апартамент за социално слаби, Димитър Урдев, води активна кампания, против всяко действие на новия кметски екип, начело с кмета Илко Стоянов, пропагандирайки загриженост за живота и финансите на благоевградчани.

Обект на многословен анализ и критика са решенията на ОБС за вдигане на таксите за смет, както и намерението на общинска управа да реализира мега проект, преобразяващ парк Бачиново и Аква Парка с кредит от 29 млн. лева. Въпросът тук е, защо година и половина преди изборите за кмет, така се активизира гражданинът Урдев, чийто глас не се чуваше в залата на общински съвет през годините. Та той не бе така активен и в качеството му на кандидат за депутат от ГЕРБ. Работил като общински съветник при няколко кмета името на Димитър Урдев се свързваше само с бизнес индустрията му, с фирмата му и с многобройните поръчки, до които се домогваше, бидейки близо до властта. Затова и сме изумени от неговата активност напоследък. Защо така нахъсано започна да се прави на гражданин и общественик, а мълчеше по времето на Паскалев, по времето на Камбитов, по времето и на Томов. Защо будната съвест на Димитър Урдев „спеше“, когато неговият познат от бар“ Радина “ Румен Томов хвърляше милиони от парите на благоевградчани за боклука по трасето Благоевград – Костинброд. Защо мълчеше? Защо не скочи срещу това безразборно пилеене на народна пара?. Днес Урдев критикува активно намерение на общинска управа да реализира един грандиозен проект с многомилионен кредит. Критикува кметските администрации при всички демократично избрани кметове, при които той е бил общински съветник :
Цитирам : “ Ако община Благоевград в годините бе демонстрирала добри мениджърски умения в управлението на собствеността си, едва ли това би ни направило впечатление. Примери, демонстрирайки липсата на подобни възможности и познания, можем да дадем много. В тях участват всички кметски екипи от зората на демокрацията насам. Като започнем със забравеното инвестиционно фиаско на Биострой ЕООД в днешната Република Северна Македония преди повече от 25 г., концесията на Аква Парка, концесията на банята, концесията на ГУМ, текущото състояние на пазара, състоянието на Паркинги и гаражи ЕООД, състоянието на бизнес сградата непосредствено до НТС, смешните приходи от всички активи на община Благоевград. Необходимо ли е да посочвам и съмнително многото възстановени земеделски земи с активното участие на вътрешни хора. 
След всичко това, простете ми, но още ли има някой вярващ в способностите на администрацията в Благоевград?, пита в един от постовете си Урдев и провокира въпроса- А Вие къде бяхте през всичкото това време гражданино и общественик, общински съветник Димитър Урдев?!. Нали работата на общинския съвет е да контролира работата на кметската администрация, нали всички тези решения са минали през залата на общински съвет?!!! Нали по времето на всички кметове, управлявали през годините, вие гражданино Урдев печелехте обществени поръчки, санирахте блокове, ремонтирахте детски градини…… Много знайни и незнайни милионери се създадоха през годините на демокрацията  с лошите, според вас, мениджърски умения на кметовете и администрациите им….

Без да сме адвокати на общинското ръководство ще кажем само, че всичко хубаво се прави с много пари, Благоевград заслужава да има уникален парк, така както е замислен. Парк, който да остане за поколенията, а да не бъде застроен и превърнат в каменен град, каквито агресивни мераци имат видни благоевградски бизнесмени и политици.

Един политик става истински държавник тогава, когато мисли за следващите поколения, а не за следващите избори- мисли, които за съжаление улавяме у много от политиканите, използващи безплатната платформа на Фейсбук за личен пиар и популярност. „Аплодисментите“ в социалната мрежа обаче не са гаранция за евентуален изборен успех и практиката многократно е доказвала това.

Активни фейсбук „писатели“, въпреки напъните си в мрежата са извън обществения живот и извън политиката. Кметът Илко Стоянов и екипът му обявиха, че правят голямата крачка към реновиране на областния център и ще трябва да понесат отговорността за евентуален провал, но и славата, ако проектът им се окаже успешен. Затова е твърде рано да се опорочава нещо, което не се е случило и твърде късно за някои добре познати лица от обществения и политически живот на Благоевград да се правят на силно загрижени за съдбините ни, за парите ни, за децата ни. Всички знаем какво са получили  от Благоевград и благоевградчани разни общественици и радетели за истинността, но не можем да посочим какво те са дали за Благоевград и неговите жители – Хей така ! Безплатно, без печалба и без личен интерес! 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене