Кампанията „Седмица на сираците“ събра половин милион лева

Главно мюфтийство публикува информация за резултатите от кампанията „Седмица на сираците“, с която мюсюлманско вероизповедание подпомага деца без родители в общността. Към момента постъпилите дарения възлизат на 577 хиляди лв. Към момента сираците, които биват обгрижвани, са 384 деца до 16-годишна възраст, с починали бащи.

През месец декември 2021 г. Комисията по социални въпроси към Висшия мюсюлмански съвет взе решение за увеличаване на месечния размер на помощта и обхвата на подпомогнатите деца. Месечната помощ за сираците беше увеличена от 60 на 70 лв. или от 720 на 840 лв. годишно. Възрастта за кандидатстване за помощта на Мюсюлманското изповедание също беше увеличена. Досега заявления можеха да подават сираци до 14-годишна възраст. След промяната на условията се допускат кандидати до 16-годишна възраст.

Към момента постъпват нови заявления и се очаква до месец броят на подпомаганите сираци да достигне 430.

Одобряването на молби за подпомагане на сираците продължава през цялата година, а средствата се предоставят на тримесечие от Районните мюфтийства. Чрез тази инициатива се цели не само финансово подпомагане, но и съпричастност като се общува с тях и така да се напомни, че те не трябва да се чувстват сами, защото имат духовни братя и сестри, които работят всеотдайно за тях.

С така постъпилите дарения в последната кампания този проект се превърна в един от най-успешните на Мюсюлманското изповедание, отбелязва Главно мюфтийство.

Кампанията премина чрез организации на Районните мюфтийства и техните служители, женските организации и джамийските настоятелства, които организираха благотворителни базари. „Чрез техните усилия кампанията „Седмица на сираците“ излезе от пределите на джамиите и се пренесе в центъра на градовете и селата“, обобщава в мюсюлманското изповедание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене