Без изненади – населението в България застарява и се стопява

Населението в страната продължава да намалява и да застарява. Това показва предварителната оценка, направена след националното преброяване миналата есен.

Към 7 септември миналата година населението в страната е било малко над 6 милиона и половина души. В сравнение с предишното преброяване през 2011 година – населението намалява с 844 хиляди или с над 11%. Данните не са окончателни.

Намаляване на населението се наблюдава при последните четири преброявания, като най-голямо е именно при това миналата година. Според данните на НСИ това се дължи на емиграцията, ниската раждаемост и високата смъртност.

Запазва се тенденцията жените в България да са повече от мъжете. В процентно съотношение картината изглежда така – жените са малко над 52% от населението, а мъжете – близо 48%.

Любопитен детайл е, че повече хора са се преброили по електронен път през 2011 г., отколкото през миналата година.

Увеличава се броят на хората на възраст над 65 години с повече от 5 на сто. На този фон намалява броят на децата и хората в активна възраст.

Единствено в София населението не се топи, а дори се е увеличило с 14 процента. Най-драстичен е спадът на населението в областите Добрич и Видин, следвани от Монтана.

Във Видинска област живеят около 74 000 души. За последните 10 години населението е намаляло с около 26%. Обезлюдяват не само малките населени места, но дори и областният център.

„Характерно за областта е, че те вече са под 600 родени деца за година и съответно големият брой на умрелите, които са над 2000 души средно на година“, обясни Цветан Цветков, началник на отдел „Статистически изследвания – Видин“.

Има отделни участъци в страната, които не са били преброени заради ковид пандемията и недостатъчния брой преброители. За крайните данни ще бъде използвана и допълнителна информация от административни източници.

Така ще има цялостна картина за броя на населението, но няма да има достатъчно детайлни данни за образование, етнос, вероизповедение и здравни характеристики.

„Не могат да бъдат получени от друго място, освен от преброяването. И това всъщност е голямата загуба от непреброяването на цялото население – директно в лице в лице или по електронен път“, каза Сергей Цветарски.

В следващите месеци ще бъде въведена информацията от хартиените преброителни карти. Окончателните данни от преброяването ще станат ясни през есента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене