Невиждани разценки за труд, от години вадят очите на инвеститори и предприемачи, щом стане въпрос за цените на труда в строителството.

НАП подгонва частните строителни бригади в Неврокопско!

Изключителни обороти.

Невиждани разценки за труд, от години вадят очите на инвеститори и предприемачи, щом стане въпрос за цените на труда в строителството. Цената за квадратен метър кофраж достигна колосалните 80 лева, а надникът на общият работник в неврокопския район минава 100 лева на ден. Така например един майстор в строителството, който се води за пред държавата безработен или на минимална заплата в някоя фирма си изкарва едни 5 – 6 000 лева на месец без държавата да знае това.

Могат ли да бъдат накарани тези хора да си плащат задължителните налози към държавата? Може, казват от НАП които заявяват твърдо да работят в тази посока. „Много пъти когато се заговори за сивата икономика, повечето експерти внушават че става въпрос само за фирми и се игнорира пазара на труда. Но там се крие разковничето.

Имаме не малко случаи на резултати след ревизия на дадено дружество, което е изписвало материали в пъти повече от вложените за да снижи декларираните разходи за труда, което по силата на нашето законодателство е чиста печалба. Това е все едно сами да си заложиш бомба и всичко това е заради невъзможните цени на труд, които се родиха от пикът на строителството и липсата на кадри.

Но и този процес трябва да се регулира то държавата и НАП има решения за това…“, каза специално за Топ Преса представител на агенцията в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене