Само четирима тютюнджии останаха в село Кочан, хиляди зарязаха нивите

Тютюнджийството в сатовчанското село Кочан не е това, което беше. Преди двадесетина години тук почти нямаше домакинство, което да не отглежда „зелено злато” и да се труди на нивите край населеното място. Те произвеждали хиляди тонове тютюн. Днес това е само спомен. В селището са останали едва четирима тютюнопроизводители. Хиляди пък са тези, които са загърбили полето и не превиват гръб на него, за да свържат двата края.

„Истината е, че голяма част от населението ни избра чужбина. На гурбет са стотици хора от нашето село. Там поне знаят за какво се трудят, получават високи възнаграждения. Никой не е луд да работи по цял ден на тютюневата нива, а накрая да вземе нищожни средства”, коментира кметът на Кочан – Юрий Моллов.

Кочан е известно и като Американското село. Над 300 гурбетчии от селото има в САЩ. А те не забравят близките си тук. Всеки месец по банков път в сметките на местните хора постъпват финансови средства, за да могат да живеят по-добре.

Дават пари за джамията, за училището, за спорта. Повечето от тях са се установили в щата Пенсилвания. Разбира се, че доста са и гурбетчиите в различни страни на Европа. Затова и не останаха тютюнджии в Кочан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене