Бурното раространение на заразата е индикатор за наличието на новия вариант „Омикрон”, макар засега изолираните случаи да са само в столицата.

Бум на заразени! Всеки втори е с Ковид. Има много повторно заболели и ваксинирани, заяви д-р Ангел Тонгов

Благоевградска област е на крачка от влизането в тъмночервената ковидна зона, след като броят на заразените рязко скочи нагоре. 406 са новите случаи, регистрирани за едно денонощие към вчерашна дата. Тенденцията е за прогресивно увеличение на корона инфекциите, тъй като половината от PCR пробите са положителни, категорични са лекарите.

„Всеки втори е с Ковид. Има много повторно заболели и ваксинирани, но при тях преминава леко – с хрема и възпалено гърло. Инфекцията не слиза към белите дробове и не се налага болнично лечение”, заяви  зам. директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

50 души са настанени за лечение в трите ковидни отделения – инфекциозно, вътрешно и детско, 20 са новопостъпилите от началото на 2022 г. През този период има и завишаване на респираторните инфекции при децата, които са близо 80%, добави педиатърът д-р Тонгов.

Бурното разпространение на заразата е индикатор за наличието на новия вариант „Омикрон”, макар засега изолираните случаи да са само в столицата.

„Пробите, които бях изпратила в средата на декември за секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания, са с „Делта” вариант. Очаквам и резултатите от последните клинични проби, които са изпратени в края на декември, сега подготвям нови. „Омикрон” не е установен официално в Благоевград, но е въпрос на време да бъде изолиран. Доста хора се подозират, че са заразени, тъй като имат само хрема и не се изследват. Надявам се да изградим имунитет и това да е последната ковидна вълна, която да приключи през месец март”, заяви вирусологът д-р Цветанка Иванова.

63-ма са хоспитализираните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград, като отделението по неврология отново е ковидно. „54-ма са болните с Ковид-19 без усложнения, 9-има са на интензивно лечение. В реанимация е приет и 34-годишен мъж от Симитли, чието състояние рязко се е влошило само за 24 ч.”, съобщи зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

Въпреки големия брой на заразени и на повторно заразени, включително и на лекари, има известна доза оптимизъм, тъй като повечето от направените изследвания в отделението по образна диагностика показват липса на бронхопневмонии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене