И тази година ще се следи под лупа харченето на минералната вода в Добринище

Специална комисия ще продължи с проверките до края на тази година как се използва минералната вода в град Добринище и няма ли нерегламентирани включвания в мрежата. Това решение взе на последната си сесия на 17 декември Общинският съвет в Банско. Местните парламентаристи удължиха срока на действие на Временната комисия до 31-ви декември 2022 година.

Тя се създаде заради получени през 2020 г. сигнали, че живителната течност се губи и често в минералната баня на курорта водата не достига. Къпалнята се посещава не само от местни хора, но и от жители на съседни общини заради минералната вода.

„Обществената баня има и социална функция. Не можем да допуснем там да няма вода. Явно някъде има проблеми, най-големите ни съмнения са за незаконно ползване на този ценен природен ресурс. Трябва време да се обследва цялото трасе”, коментираха съветници.

Според кмета на Добринище – Петър Галчев, трябва да се направи обследване и на тръбопровода от сондаж №2 до минералната баня. Този тръбопровод е бил сменен през 2015 г., когато е правен ремонт на парка. Ще се мине по цялото трасе със специална камера, за да се види дали има загуби на вода. След това ще се прецени дали трябва да се направи помпено съоръжение.

От лятото на тази година количеството се е повишило на 2,5 литра и досега не сме забелязали да има недостиг на вода в банята и няма оплаквания, каза Галчев по време на сесията

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене