340 хил. лв. глоба за шофьор, превозвал 16 тона етанол през ГКПП Кулата към Италия

Рекордна глоба от 340 хил. лв. е наложена на шофьор на товарен автомобил за укрити и недекларирани 16 тона етилов алкохол. Наказателното постановление е издадено от Агенция „Митници“. Наказаният шофьор обжалвал пред районния съд в Петрич, но магистратите потвърдиха глобата на Г. Г., като решението не е окончателно и ще бъде обжалвано.
Контрабандата на етанол е била открита на 16 септември 2020 г. В 17,45 часа в зоната за контрол на ГКПП Кулата, на трасе изход към Гърция пристигнал товарен автомобил – влекач и полуремарке (цистерна), собственост и управляван от Г. Г.

Според представените пред митничарите документи, стоката представлява 18 700 литра оцет и пътува от България за Италия. След проверката с мобилен рентген се появили съмнения, че има тайник в конструкцията и е извършена щателна митническа проверка.

При физическия оглед на цистерната е установено, че има един люк за зареждане, а рентгеновото изображение показало, че цистерната има две отделни клетки. След отварянето на люка, се установило, че в едната клетка има оцет. Открита е обаче специално изградена пневматично-електрическа система с дистанционно управление, която при задействане управлява два клапана, скрити в товарното помещение, като единият служи за източване на предната част на цистерната, а другия – за задната. При задействане на един от клапаните, през крана за източване на цистерната, изтича течност с мирис на оцет в по-малката клетка в предната част на цистерната.

При задействане на другия клапан, през крана за източване, от втората клетка изтича течност е мирис на алкохол, която не е описана в придружаващите документи. Достъпът до втората клетка на цистерната се осъществявал единствено чрез дистанционно задействане на специално изградената пневматично-електрическа система. Клетката в предната част на цистерната била по-малка по обем и вместимост, а останалата част от цистерната (втора клетка) е с по- голям обем и вместимост и реално е специално пригоден тайник с дължина около 7,5 метра и диаметър 2,10 метра.

Взетите проби показали, че в тайника има 16 контейнера с по 1000 литра всеки неденатуриран етилов алкохол, с действително алкохолно съдържание 96,5%. Той е акцизна стока и подлежи на облагане с акциз. Шофьорът обаче не е представил документ за плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз, който е 169 840 лв. На Г. Г. е наложена глоба в размер на 339 680 лв., представляваща двойния размер на дължимия акциз. В полза на държавата е отнета стоката, както и товарният автомобил.

Глобата е наложена на Г. Г., защото той е осъществил превоза на етиловия алкохол, автомобилът е негов, въпреки че е отдаден под наем на фирма. Собственикът е бил наясно с факта, че цистерната е с две клетки като към тази с по-голямата вместимост няма люк, през който да се осъществи проверката и там е скрит етанолът. Единствено собственикът, който е и шофьор, е бил наясно с разположението на клетките в цистерната, поради което натоварването не може да бъде осъществено без него, категоричен е съдът и потвърди наказателното постановление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене