МОСВ се активира да предотвратява бъдещи водни бедствия в Пиринско

Водното бедствие в началото на декември, разрушило мостове, предизвикало свлачища, отнесло пътища и прекъснало водопроводи в общините в Пиринско, активира в края на годината Министерството на околната среда и водите и то депозира няколко инвестиционни намерения до ресорните институции с цел предотвратяване на други такива бедствия.

В рамките на няколко дни екоминистерството обяви няколко пункта по коритата на реките в Югозапада, където се налага поставяне на мерителни станции за нивото на водите и тяхната температура. Успоредно с поставянето на фундаменти за станциите и бетонирането им, МОСВ обещава със свои средства да възстанови пътни настилки на компрометирани мостове, да боядиса парапетите им, да почисти бреговете на реките от избуялата растителност и да укрепи дънните прагове, за да предотврати нови наводнения.

Такива мониторингови хидрометрични станции ще бъдат изградени на река Мътница в района на хаджидимовското с. Петрелик, на река Места при белишкото с. Горно Краище, на река Струмешница при петричкото с. Митино, на Неврокопска река при гр. Гоце Делчев, на Железнишка река при едноименното симитлийско село, както и на река Черна Места при якорудското село Черна Места.

В с. Петрелик министерството обещава да изчисти речните диги от растителността и да укрепи местния мост, който е с износена пътна настилката и парапети в лошо състояние. Ще бъде укрепен и дървеният мост при с. Горно Краище, преценен като опасен в момента за употреба, за Неврокопска река плановете са да бъде ремонтиран компрометираният бетонов праг, а за моста на с. Железница – подмяна на парапетите му.

Мерителните постове ще бъдат включени в Националната мониторингова мрежа на повърхностните води на Националния институт по метрология и хидрология, където се наблюдават и обгрижват 17 района в Югозападна България с потенциален риск от наводнения.

Успоредно с плановете на МОСВ, такива обяви и община Кресна, която планира изграждане на 156 метра подпорни стени на дере, пресичащо международен път София-Кулата, след което ще бъде възстановен пътят към с. Долна Градешница. С нов масивен мост над Мелнишка река община Сандански пък смята да осигури транспортен достъп до жилищата на мелничани, които сега ползват временен мост през Мелнишка река, който е проходим обаче само при ниски и средни води на реката. Новият мост ще е на 70 метра над Римския мост и ще е широк 4 метра.

Превантивната активност на МОСВ е повече от необходима, като се има предвид, че Благоевградска област всъщност още не се е съвзела от наводненията в началото на месеца. На 25 декември кметът Феим Иса на една от най-пострадалите общини – Гърмен, отмени бедственото положение, след като прекъснатият от Места главен водопровод бе възстановен и селата отново имат вода, но остава висящ въпросът с 2-та разрушени моста на река Канина и отнесените подпорни стени, за които общината е подала искане за поне 1,6 млн. лв. от Комисията по бедствия и аварии и все още чака отговор.

В Петрич преди седмица получиха 750 000 лв. от държавния бюджет за частични аварийни дейности по възстановяване проводимостта на дерето през с. Кавракирово, но има много отнесени улици и нуждаещи се от укрепване свлачища, за които пари не са пристигнали. Любопитното тук е, че отпуснатата на 22 декември сума от МС е за преодоляване на последиците от бедствието, макар че тя бе поискана от община Петрич още в началото на тази година – месеци преди водния потоп, излял се над общината на 11 и 12 декември.

В Благоевград окончателните експертизи са категорични, че е необходимо изграждането на нов мост на мястото на Покровнишкия, който поддаде заради придошлите води на Струма. За него също ще са необходими милиони левове.

Преди десетина дни пострадалите общини пратиха в МС чрез областната управа списъци с обектите, пострадали от проливните дъждове, но въпреки обещанието на кабинета да ги качи на страницата си това още не е направено. Според областния управител Николай Шушков общата поискана от градоначалниците в Благоевградска област сума за възстановяване на щетите е около 11,4 млн. лв. В тях обаче не е включена стойността на новия Покровнишки мост. От МС уверили Шушков, че ще започнат оглед на място на пострадалите от дъждовете и наводненията обекти и ревизия на пратените списъци още в първите дни на Новата година

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене