А тези, които са невярващи, да ги убиваме ли?! Не, категорично не. И тях е нужно да обичаме Да им прощаваме, за да няма конфликти между човеците.

Отец Георги: Трябва да обичаме всички, дори и невярващите! Иначе любовта ни не е пълна!

Отец Георги Танчев, архиерейски наместник на Сандански духовна околия, всеки ден е в храма  да вдъхва надежда, вяра и любов у миряните. Прави го всеотдайно и убедено. Като един истински Божи служител, за който да си свещеник не е работа, а призвание и начин на живот. За него едно от най – важните неща в тези толкова дълги дни на пандемия от коронавирус е, че църквите в България са  отворени, че се служи в тях, че хората намират упование и сила у Господ, за да не губят вяра в него, и в себе си в това толкова трудно време. Затова и ние решихме да поговорим точно с отец Георги в тези така светли за християнството празнични дни. И го правим смирено и искрено, сякаш смирението и истината, а също така и емпатията, са тези дефицити, които има да на обществото ни.

Отец Георги Танчев е наясно, че в тези толкова светли празници е нормално човешката душа са се радва, да вярва в доброто, да тъне в светлина, защото е Рождество Христово. Но това е и равносметка, в който да помислим какви сме били през цялата година. Макар че всеки ден е равносметка, а не само да я правим в края на годината. Защото Господ е казал: Слънце да не ви залязва скарани!

И ние трябва да сме удовлетворени от постъпките си, от поведението си, да не ни изобличава собствената си съвест. „Няма нищо по-хубаво и по-полезно от чистата съвест. Няма по-угодна  възглавница от чистата съвест, както е казал народът, а той е мъдър и няма как да не му се вярва съвестта ни е чиста само тогава, когато спазваме Божите заповеди”, казва свещеникът от Кресна.

За отец Георги упованието и любовта към Божия син, който ни учи, че без него не можем да вършим нищо, ще ни помогне. Затова трябва да сме сигурни, че ще ни помилва с Божията милост. Но тя се излива тогава, когато я търсим. „Пандемията от ковид не дойде случайно. Тази пандемия е трамплин за човечеството към вярата.  По-често търсим Бог от любов и благочестие. Когато не го търсим от любов и благочестие, го търсим  от страх и несигурност, както е сега с този коронавирус. Логично е хората да се обръщат към Господ да го молят за помощ, да им помогне, да ги предпази от това зло. Защото всеки ден наши близки  разболяват, наши близки умират от този опасен вирус”, смята свещеникът.

Който търси искрено Бог, той ще го намери. Разбира се, че има и такива, които богохулстват. Но това  е нормално, тъй като има всякакви хора. Сърцата на свещениците, както и храмовете, са отворени  за всички – вярващи и невярващи. Така е нужно да е и със сърцата на миряните. Понеже Господ,  заповядва да обичаме всички. Иначе любовта ни не е пълна, ограничена е. Не можем да обичаме само близките си и само вярващите. „А тези, които са невярващи, да ги убиваме ли?! Не, категорично не. И тях е нужно да обичаме Да им прощаваме, за да няма конфликти между човеците. Всичко лошо трябва да се потушава със силата  на Христовата любов. Нашата мисия е да успокоим невярващите, да им вдъхнем вяра, да ги уверяваме че е нужно търпение. Но всички трябва да знаят, че след Разпятието Христово идва Възкресение  Христово”, категоричен е отец Георги.

Всеки е длъжен да има изключителна вяра в Бог, който казва: „Дори майка да забрави детето няма да ви забравя. Необходимо е човеците заедно да се опълчим на злото, да сме убедени че  Божият син ще ни помогне. Защото Бог е милост и любов! Отец Георги Танчев пожелава сърдечно на всички ни в тези светли празници сърцата ни превърнат във Витлеемски ясли, в които Бог да се роди и да намери своето място. Да има здраве,  благодат и напредък в духовния живот. Защото само с Христос в сърцата си можем да превъзмогнем всякакви беди и проблеми, всякакви злини и подлости!

„Да си спомним думите Христови: Аз победих! А той е победил с любовта и саможертва надделял е над всичко лошо, за да живеем ние, човеците! Дано всеки от нас има в себе си сестрите  – Вяра, Надежда и Любов! Те са най-добрите добродетели, но най-голямата от „Вярата и Любовта!”, уверява божият служител от Кресна и духовен водач на миряните в цялата Санданска околия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене