ВИДЕО: Обновиха и осветиха параклис на връх „Св. Петър“ на 1760 м.н.в. край с. Тешово

На 29 юни (вторник) християните в хаджидимовското село Тешово ще отбележат паметта на двамата Христови апостоли св. Петър и св. Павел.
Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени, „Първовърховни престолници и вселенски учители“. Тази година празникът за жителите на хаджидимовското село Тешево ще e доста по-специален от предишни години, коментираха организаторите, които обяснеха, че празникът наистина ще е по-специален, защото параклисът на връх „Св. Петър“ е изцяло обновен.
Така също по време на празника ще бъде извършена и традиционната обиколка на синора на Тешово.
На три места, в местностите „Св. Петка“, „Соленташ“ и „Млаки“ ще бъде отслужен молебен за плодородие и дъжд, а на крайната точка, връх „Св. Петър“ ще бъде отслужена литургия и ще бъде раздаден курбан за здраве. „Тръгването е в 8.30 ч. от площада в Тешово. Заповядайте, е горещата покана на организаторите на хубавия празник в село Тишево, който за селото е традиционен и много тачен от всички.
Според православния календар, Петровден е един от най-почитаните празници през летния период, както в Православната, така и в Римокатолическата църква.
На този ден, 29 юни, се отбелязва и Денят на занаятчиите в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене