Приемственост в пещерното дело

Юлия БАЙМАКОВА
Клубът за екстремни спортове „Прилеп“ в град Гоце Делчев съществува вече 36 години – неизменно, въпреки превратностите на времето. Негови членове са ентусиасти и от други градове като Благоевград и Петрич, чиито клубове не са оцелели. При това тук няма само ветерани, а и млади хора. Като Теодора Бързева и Златина Ковачева – десетокласнички, които членуват в Клуба от 3 – 4 месеца, но вече разказват с възторг за него. Теодора е постигнала първата си победа – изкачила е 80 – метровата Момина кула и е доволна от себе си. „Забавно е, тръпката е много голяма … И тази зеленина!“ – не скрива радостта си тя.адс
Доволен от клубната дейност е и един от ветераните – Славей Кокошаров. С чувство на гордост той си спомня за многото експедиции, в които са участвали, за спасителните акции и намирането на водоизточници, за отличното представяне на редица балканиади. Разказва ми за пещерата Пропадък край село Лъжница (75 – 80 метра пълен отвес), която са изследвали и картирали. А преди три години, когато с пещерняци от Пловдив са били в Мануиловата пещера в Родопите (между Рибново и Осиково), са открили светещо животинче – единствен вид в България.
Сега членовете на Клуба са общо 30. Инструкторите учат младите как да правят карти, как да се ориентират в планината по азимут, как да се катерят и да се справят в екстремни ситуации. Походите са предимно до планината Славянка – тамошните отвесни скали са подходящи за обучение. По тази причина точно там са направили тролей – въжена връзка между две скали , разделени от пропаст, и вече три години го ползват. /Такова съоръжение има и на Момина кула, но там иманярите разрушават всичко./ Обученията провеждат през пролетта, а през лятото са експедициите.
Материалната база на Клуба се нуждае от обновяване. Сега тя представлява помещение с недостатъчно оборудване. Затова гоцеделчевските пещерняци се надяват да им бъде предоставена за ползване малка част от новопостроената спортна зала „Арена Неврокоп“.фдг
Колкото до финансирането, и тук то е проблемно. Обикновено търсят спонсори. Помощта на кметството се изразява в предоставяне на средства за закупуване на въжета, сбруи и др.
Какво им предстои? Поканени са през лятото да участват в балканиада в Македония. Програмата включва влизане и картиране на пещерата Врело, намираща се недалеч от Скопие. Това – в най-близка перспектива, а в по-далечна – развиване не само на спелеологията, но и на парапланеризма и делтапланеризма, както е било в миналото. И най-важното – приобщаване на все повече млади хора към клубните дейности, спечелването им за спорта и за природата!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене