Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий за смисъла на празника Рождество

Според православната традиция и типиха на Светата обител, ние се подготвяме за този празник още от началото на Рождественския пост, който има не само аспекта на ядене и неядене на различни неща, но и на духовността, на осъзнаване на самия празник, търсене на път до раждащият се Христос. Това каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.
По думите му през тези дни има едно удвояване на молитвите пред Бога, за да се почувства и изживее този празник заедно с цялата земна църква, да се почувства радостта и на небесната църква. Този пост е нашето духовно търсене на благодатта на родилия се в скромните ясли Богу младенец, допълни дядо Сионий. В дните до Рождество Христово всеки ден се чества даден Светец или събитие от историята на църквата.

Игуменът е на мнение, че малко хора се сещат за същността на деня, когато се ражда малкият Исус и който сякаш сме превърнали в някаква фалшива радост и единствено в размяна на подаръци между любимите и най-близки хора. А посланието на родилия се Христос е да се дава подарък, милостиня, добротворство на хората, които не познаваме, които случайно са застанали на пътя ни. Ние сме призвани да обичаме всички, в това число и враговете си. Това е посланието на празника, допълва дядо Сионий. По думите му Христос иска от нас малки, но значими по своята същност подаръци – малки като човешко, като земно измерение, но с огромна величина за духовното ни израстване – добротворството, братолюбието, милосърдието, създаване на благоприятен, мил и нормален климат около нас, смирението на тези, които са озлобени и желанието да живеем с единение и добро.

В Бачковския манастир ще посрещнат Рождество Христово и с реставриран и позлатен балдахин. Светинята е създадена през 1632 година и е най-старата у нас. Нейният блясък е върнат от столичния златар Милен Воденичарски. Епископ Сионий припомни, че оригиналът е дело на чипровски майстори, които по думите му по време на работата не са се притеснили нито от многото пари, които е трябвало да вложат, нито от рисковете, които криели робските години. По думите му тази реликва е светиня не само за Бачковския манастир, за Българската православна църква /БПЦ/, но и за цялото православие.

По думите му тя е произведение на християнското изкуство от най-високо ниво и неговата древност го прави нещо уникално. Балдахинът представя как е изглеждала манастирската църква преди нейното разрушаване по време на османското нашествие, възстановен през 1605 година. Той е бил с голям, централен купол, с четири по-малки и с изключителна украса и голямо чувство на християнско разбиране на изкуството. Балдахинът е украсен с много ангели и светци и има много позлата. В него са скрити явни и тайни символи, които по думите на епископа са за тези, които имат очи да ги виждат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене