Дават общински жилища за 5 семейства от изгорелия блок в Благоевград

С пълно мнозинство Общински съвет Благоевград прие предложението, относно гласуване на актуализирания списък на общински жилищен фонд на Община Благоевград за 2021 година, чрез което 5 семейства, пострадали при пожара в жилищен блок в ж.к „Струмско“, ще бъдат настанени в общински жилища.

На 10 ноември вечерта пламна апартамент на седмия етаж, а огънят обхвана още няколко етажа и стълбището на входа. При пожара загинаха трима души, 27 бяха успешно евакуирани. Апартаментите обаче на хората все още са необитаеми и се очаква конструктивно обследване, зад а се прецени дали жилищата е годни за живеене. Хората бяха приютени от роднини.

На провелото се днес редовно заседание на Общински съвет Благоевград се направиха промени в жилищния фонд, поради спешна необходимост от настаняване на част от семействата от блок 18 в кв. „Струмско“, вследствие на пожара. Семействата не могат да се завърнат обратно по домовете си. Все още се извършва обследване на сградата. Към настоящия момент жилищата им са негодни за обитаване и има опасност от самосрутване.

За 5 броя семейства, обитаващи блока, е възникнал социален проблем, тъй като не могат да обитават собствените си жилища. Налице е необходимост от увеличаване броя на резервните общински жилища, с цел спешно настаняване на пострадалите от пожара семейства, се посочва в предложението от кмета на община Благоевград Илко Стоянов.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков изказа специални благодарности към ръководството на община Благоевград за бързата реакция в помощ на пострадалите домакинства.

„В Благоевград се случи един тежък инцидент, който донесе много мъка и несгоди на нашите съграждани. Щастлив съм, че ще може да помогнем на семействата. Задачата ни е точно такава – да оказваме помощ на благоевградчани, когато имат нужда“, каза още Радослав Тасков. Той изрази надежда, че семействата час по-скоро ще могат да влезнат в общинските жилища, но и също така се надява, че общината и местния парламент ще могат да окажат финансова помощ за възстановяване на самия блок

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене