Хотелиерът Николай Панчев управител на хотел Бохема – Огняново: От един райски кът – беше една адска нощ

Никола Панчев е собственик на хотел Бохема в село Огняново, за пореден път с помощта на приятели отстранява пораженията нанесени от река Канина. За пореден път преживява стрес и материални щети след прийждането на река Канина, чието корито е близо да хотелският му комплекс.

За преживянато от първо лице той разказа следното:

„Пораженията са основно по техниката. Целия хотел беше залят. Метър и седемдесет достигна нивото на водата в спа-центъра. След пропадане на 4 стълба горе, късото съединение спря тока. Запали се генераторът, който работеше под вода и бълбукаше. И помпите спряха да работят. Така се случи най-лошото- останахме без отоплителната система, вода и ток.

Спасихме се донякъде, но водата в реката достигна повече от три метра височина. Дървета, които са се търкаляли във водата, пробиха оградата и направиха бентове на места, имам голями дупки горе на двора. Иначе подпочвената вода всъщност наводни хотела. При спирането на тока дренажните помпи спряха да работят и нивото на водата се покачи“.

Заради пороят се наложило да будят клиентите си през нощта, за да си преместят колите от паркинга, а на сутринта е трябвало да ги помолят да напуснат експресно.

„Нямаше как да ги нахраним, нямаше нищо. От един райски кът –  беше една адска нощ“, обобщава хотелиерът.

Тъй като от години развива хотелиерския си бизнес на това място, Николай Панчев е коментирал темата с приливите на Канина с един от най-добрите метереолози на България, докато бил гост на хотела.

По негови думи декември месец в Югозападната винаги се появява проблемен. При нахлуване на студени фронтове вали сняг и ако случайно от Гърция обърне вятъра, този сняг преминава в дъжд. При смесването на снега със дъжда, се получава ето това, което се случи тези дни. На територията в Огняново и Гърмен има хиляди хектари гора. Ждрелото на Канина събира цялата вода от околността. По този начин при порой цялата вода се стича в кориното на Канина. За да бъдат преотвратени бъдещи поражения при порой, според г-н Панчев е редно язовир Доспат леко за бъде спускан, за да може да поема водите на река Канина. „Иначе идва този ефект-на доминото“., обобщава собственикът на хотел Бохема.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене