ВАЖНО ЗА ПЛАНИНАРИТЕ: Камери предават в реално време от хижа „Македония”

Камери предават от вчера на живо в реално време какво се случва на хижа „Македония”. Планинарите вече ще могат да проверяват във всеки момент какво е времето на 2200 м височина, преди да тръгнат на поход, да преценят дали да тръгнат, или да го отложат и да съобразят екипировката си с метеорологичните условия. Новата придобивка е дело на благоевградското Туристическо дружество „Айгидик“, което от години се грижи за хижа „Македония“.

„Преди да пуснем камерите и линк към ajgidik.com, правихме проби няколко месеца. В момента непрекъснато работят две камери, едната е насочена към Динков дол, другата е към хижата, като имаме идея на следващ етап да монтираме и трета към Благоевград“, разказа председателят на дружеството Иван Големеев.

Съоръжението е доста скъпо и реализацията му отнела няколко години, но усилията си заслужават резултата, убеден е Големеев, като отбеляза, че камерите са от голяма полза за всички, които обичат планината.

Активираното вчера видеонаблюдение няма опция за запис, такава има служебна камера, която при инцидент или нужда може да връща за преглед картината. Втората голяма придобивка за ТД „Айгидик“ е собствена моторна шейна, с която дружеството вече разполага. На нея ще разчитат хижарите за превоз на храна и спално бельо през зимата, ще се ползва и при съвместни операции с Планинската спасителна служба.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене