ВАЖНО ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ! До 18 февруари е срокът за подаване за заявления за допускане до матурите и държавните изпити за придобиване на професионална квалификация

До 18 февруари се подават заявления за допускане до ДЗИ /държавни зрелостни изпити/ и ДИППК /държавни изпити за придобиване на професионална квалификация/ за сесията май-юни. Посоченият срок се отнася както за настоящите дванадесетокласници, така и за зрелостници от предишни години, които по една или друга причина досега не са се явили или не са положили успешно матура/и. Самото заявление се взема и съответно се подава в училището, в което се обучава или е учил зрелостникът. В случай че образователната институция е закрита, заявлението се подава в РУО.

Както е известно, от тази учебна година матурите ще са по нов формат и изисквания. В тази връзка председателят на областната комисия по организирането и провеждането на ДЗИ, старши експертът в РУО – Благоевград Екатерина Текерска, обърна внимание, че задължителната матура по български език и литература ще е върху учебно съдържание, изучавано за придобиване на общообразователна подготовка във втори гимназиален етап, тоест XI и XII клас. Съгласно промените, продиктувани от новия Закон за предучилищното и училищно образование, зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, вече ще придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература и на задължителен зрелостен изпит по избор на ученика от учебните предмети, изучавани в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втори гимназиален етап на средното образование. Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява професионална подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет български език и литература и на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията.

Йорданка Тренева

По свое желание зрелостник може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, философия. В случай че избраният учебен предмет е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втори гимназиален етап на средното образование. В случай че избраният учебен предмет не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.

И тъй като „материята” е нова и специфична, репортер на „Струма” постави пред старши експерта Ек. Текерска конкретен казус: дали зрелостник може да избере и да се яви два пъти на матура по БЕЛ – веднъж като задължителен изпит от общообразователната и втори път от профилиращата подготовка. Председателят на областната комисия разясни, че освен като първи, задължителен ДЗИ, български език и литература може да бъде положен като трета матура /по желание/, ако е изучаван като профилиращ предмет. За втора матура обаче ученикът трябва да избере друг предмет от профилиращата подготовка във втори гимназиален етап.

Важно е да се знае, че лицата, които желаят да валидират компетентности по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, могат да положат до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, философия. В случай че избраният учебен предмет не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.

На изпит по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, могат да се явят лица, които са придобили средно образование или след успешно приключване на последния гимназиален клас.

Старши експертът по чужд език Йорданка Тренева акцентира, че държавният зрелостен изпит по английски, френски, немски, руски… ще бъде спрямо равнището на съответния чужд език, съгласно училищния учебен план, по който се е обучавал ученикът.

До 4 март е определянето и контролното сверяване на разпределението по учебни предмети, вид подготовка и нива за чужд език по сгради, зали и брой места за провеждане на ДЗИ. Следва  утвърждаване на списъците със сградите, залите и броя на местата, разпределените по училища квестори и учители консултанти.

До 17 май е издаването на служебни бележки за допускане, обявяване на списъци с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали. Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература е на 18 май. Вторият ДЗИ /задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в частта му по теория на професията/ е на 20 май. Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика  са в периода 26 май – 3 юни.

На същите дати се провеждат и съответните задължителни държавни зрелостни изпити, с изключение на изпита по български език и литература, за лица, завършили последния гимназиален клас преди настоящата учебната 2021-2022 година.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене