Студентите в Благоевград се отказаха от масови партита, празнуват 8 декември на малки групи в домашна обстановка

Студенти на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград масово се отказват от многолюдни партита и основно предпочитат да отбележат днешния празник 8 декември с домашни купони на малки групи.

Както е известно, новата академична година в Югозападния университет бе открита на 27 септември, но присъственото обучение в залите и корпусите продължи по-малко от месец и на 20.10. след заповед на здравния министър и последвала такава на ректора проф. Б. Юруков се премина към обучение от дистанция и голяма част от студентите отпътуваха за родните си места.

Това потвърди и Костадин Шопов, домакин на І общежитие, което е с капацитет от 450 човека. „В момента има не повече от 20 студенти. Те са основно работещи или са от населени места със слаб или без интернет и останаха да учат от стаите си. За съжаление обстановката е такава, повечето се ориентираха и прибраха към родните си места”, каза К. Шопов и допълни, че никой от малцината пребиващи в общежитието не го е информирал и търсил разрешение за купон.

Преподаватели, в това число и курсови отговорници, бяха на мнение, че студентите трудно биха се организирали за общи празненства, най-вече защото учат онлайн, и се разпръснали, а и за заведения и дискотеки се изисква зелен сертификат.

Че няма да се събират и празнуват, тъй като от курса с 29 човека две са в майчинство, а останалите на работа по болници и отделения, призна и четвъртокурсничка от специалност „Медицинска сестра“. Тя обаче  държеше да подчертае и изрази удовлетворението си от факта, че като отличничка е получила накуп три стипендии от по 180 лв.

Репортер на „Струма“ се натъкна на трима първокурсници по „Физическо възпитание и спорт“, които използваха свободното си време между лекции и упражнения и играеха баскетбол в двора на ЕГ и ПМГ.

„Курсът ни е от 70 човека, но всички се прибраха по домовете си и няма как да се съберем за 8 декември. Специално ние тримата и още двама колеги ще празнуваме в заведение и след това на дискотека”, сподели Невенка Борисова. Тя призна, че не пуши, не употребява алкохол и за нея разумната сума, която би отделила за празника, е 50 лв.

А иначе тримата първокурсници разказаха и че имат зелени сертификати, затова ще отидат на заведение. Заради пандемичната обстановка обаче предпочитат обучението да е от дистанция.

Вчера в една от залите на четвъртия етаж в І УК имаше петима студенти в 4-и курс „Предучилищна и начална училищна педагогика с чужд език“, които бяха дошли на присъствена консултация при доц. д-р Красимира Марулевска. Те разказаха, че от 30 колеги 10 ще се организират и ще празнуват 8 декември в домашна обстановка.

Бъдещите учители не подминаха и темата за онлайн обучението, като заявиха, че който иска да се подготви и научи, ще направи това, независимо дали лекциите и упражненията са присъствено, или от дистанция.

„Не смятаме, че настоящата ситуация и онлайн обучението са фактор, който би могъл да ни демотивира“, заявиха четвъртокурсниците, които са отличници, и също с усмивка съобщиха, че са получили по три стипендии.

Добрата новина коментира и инспекторът „Социално-битови въпроси“ Галина Андрова. Тя съобщи, че за поредна година в Югозападния университет са изплатени по три стипендии /за месеците октомври, ноември, декември/, и то преди 8 декември, за да могат студентите спокойно да посрещнат празника и някои свои нужди. Парите са преведени по сметките на всичките 1450 студенти, класирани за различните видове стипендии – социална, за отличен успех, за обучение в приоритетно професионално направление, на чуждестранните студенти. Г. Андрова издаде в аванс, че се очаква, с оглед на Ковид обстановката, студентите да бъдат подпомогнати финансово и за Коледа. Какъв ще е индивидуалният размер на коледните бонуси, в момента се изчислява и преценява.

Инспекторът посочи, че с приоритет ще са студентите майки на деца до 6-г. възраст, с ТЕЛК, сираци и полусираци, но за всички класирани и вече получили по  три стипендии е предвидена и тази допълнителна еднократна финансова помощ.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене