Гръм удари в Топлицата на Мосомище и разбуни духовете

„Като гръм от ясно небе“ е израз от народния фолклор, когато човек с ограничен речник се опитва да обясни изненадата си от нещо неочаквано и необичайно. В случая небето не е било ясно, а облачно. Изненадата се състои в това, че гръм е паднал в местноста Топлицата минути преди да завали дъжд. Сведетели на природното явление са спортсмени, които поддържат формата си на откритата спортна площадка около басейнът . Там има и хубава борова горичка, но гръмотевицата се стоварила върху сух дънер на акация. Обгорели останки още могат да бъдат видяни от люботинтите.

Според народните поверия, ако падне гръм“на сухо“, то на това място има зарито съкровище. Логиката е, че съкровищата са изработени от метал и точно това може да е привлякло гръмотевицата. От  несуеверна гледна точка инцидентът  е някаква случайност, а ако гръмотевицата е  била привлечена от нещо точно към това място, то е заради водата, която извира там.

Има местна легенда за това, че изворът се е появил на място, където е оставена торба със злато, която отвлечена от змей селска мома подарила на баща си.

Легендите за Топлицата са част от местния фолклор.

От гледна точка на бизнеса най-ценното нещо в тази местност е минералната вода, която извира. Не веднъж са проявявани апетити за ползване на извора на концесия за бутилиране, но до момента такива намерения няма реализирани по различни причини.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене