Щети за десетки милиони за българските превозвачи след пожара на ферибота

“Не можем да кажем, че корабът е бил в лошо техническо състояние и това е причината за пожара, защото причините могат да бъдат много – от пътници, от превозни средства, от стока, натоварена на ферибота, не трябва да се изключва и техническа неизправност. Имаме информация, че фериботът е бил в тежко състояние, че каютите са били неприятни за пребиваване. Според мен това е чудо, че толкова много хора са спасени”, коментира Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

По думите му има информация за двама български граждани, които са се качили на военен хеликоптер, но тя е непотвърдена.
“Нямаме потвърждение дали са спасени. Има информация, че пожарът е започнал по високите етажи, от помещенията където са ресторантът и кухнята. Според друг водач се е чул взрив от една от каютите. Нашите водачи смятат, че реакцията е била много адекватна, извадени са и са качени по лодките”, допълни Димитър Димитров.

Той добави, че има практика да се спи в превозните средства, защото част от водачите се чувстват по-комфортно, като в това отношение не е упражнен необходимият контрол.

Димитър Димитров прогнозира, че щетите за българските превозвачи след пожара на ферибота в Йонийско море ще са десетки милиони евро.

“Стоките варират от 50 до 100 хиляди лева, като могат да стигнат до 1 милион лева”, поясни Димитър Димитров.

Той коментира и дали е практика да се претоварват фериботите. “Факт е, че се превишава бройката тежкотоварни автомобили за сметка на леки автомобили например”, каза още Димитър Димитров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене