Новият парламент се събира утре, депутатите ще положат клетва

Новото, 47-мо Народно събрание се събира утре – 3 декември, народните представители ще положат клетва, се посочва в информация на интернет страницата на парламента.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-то НС това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който оглавяваше здравната комисия в 46-я парламент.

На първото заседание народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. След това те ще получат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи на партиите и коалициите.

След това ще бъде избран председател на 47-то Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Поканени да присъстват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене