Кметът на Хаджидимово иска по-високи данъци, вдига със 100% и таксата за общинския зоопарк

Жителите на община Хаджидимово ще посрещнат 2022 г. с нови по-високи такси и данъци. Кметът на общината Людмил Терзиев е подготвил две предложения, касаещи промени в Наредбата за определяне на местните данъци и такси, която бе приета през декември 2020 г. С тях той иска съветниците да гласуват данъкът върху недвижимите имоти да се повиши от 1,2 на 1,3 промила върху данъчната им оценка, както и да бъдат коригирани нагоре данъците за колите. Например данъкът за най-масовите леки автомобили с мощност на двигателя до 55 kW от 0,34 лв. за 1 kW да стане 45 ст., а най-мощните коли от 246 kW и повече ще плащат по 2,10 лв.

Сериозно е предлаганото увеличение и за автобусите. Тези с до 22 места, включително и шофьорското, които до момента плащаха данък от 50 лв., вече ще трябва да се бръкнат за 80 лв., данъкът на по-големите автомобили от 100 лв. пък ще скочи на 160 лв.

Предложението си кметът Людмил Терзиев е мотивирал с надеждата догодина да влязат повече средства в общинската хазна.

Поскъпването от следващата година ще касае и една от малкото забележителности на Хаджидимово – общинския зоопарк, който се простира върху 65 дка гора, не е ограден и в него по всяко време на годината посетителите могат свободно да се разхождат между стотиците пауни, сърни, елени, муфлони, понита, зайци и кенгура.

Кметът иска входът в зоопарка, който в момента е 1 лв., да стане 2 лв. на човек. Мотивът за това 100% увеличение е, че животните в него се изхранват само от таксите, които се събират.

Това е второ драстично увеличение в рамките на 1 г. Миналата година за пръв път от създаването му общинският зоопарк, който дотогава беше безплатен, стана с платен вход за всички посетители, освен ако не са на възраст под 2 г. Тогава бе фиксирана и цена от 20 лв. на час за езда на кон. Този април пък общината вкара поредната такса за движещото се тук детско атракционно влакче, което вече струва левче на обиколка.

Припомняме, че хаджидимовският зоопарк бе построен по проект за 150 000 евро, спечелен от община Хаджидимово, и доскоро бе любимата безплатна атракция не само на местните, но и на туристите. Той е непосредствено до хаджидимовския манастир „Св. Георги”, пред чиито двери се намира и частният хотел на дъщерята на кмета Людмил Терзиев, в резултат на което на страницата на зоокъта във Фейсбук доста често се появяват рекламни препратки към луксозното място за почивка, където има открит басейн, заведения за хранене и др.

Преди години монасите в манастира се оплакваха от силната музика, чуваща се от хотела по време на молитвите им, но вече привикнаха с необичайното съседство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене