И сиренето с палмово масло удвои цената си, зелето още държи рекорд по скъпотия

Сиренето с палмово масло за последните три години е почти удвоило цената си на едро. Това показват анализите на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. На 19 ноември 2018 година средната цена на имитиращия млечен продукт е била 2,27 лева за килограм, а на същата дата тази година е 4.03 лв. Според експерти най-често сирене с такава мазнина могат да ни пробутат, когато то не е пакетирано.

При истинското краве сирене поскъпването за периода е под една трета от 5.80 лв. за килограм на 7.67 лв.

На второ място по поскъпване за 14 от най-често купуваните храни от домакинствата е зелето, където скокът на цената на едро е с цели 90 процента, сочат още данните на стоковата борса. Преди три години зелето се е продавало средно по 61 стотинки килото, а миналата седмица средната му цена стигна 1.03 лв.

При картофите за периода ноември 2018 година – ноември 2021 година е отчетено поскъпване от 21 процента – от 0.71 лв на едро до 0.86 лв.

Ябълките пък са скочили от левче за килограм на 1.23 лв. Причината да няма толкова голямо поскъпване при този плод е евтиният, субсидиран от износителите внос от държавите в ЕС с развито земеделие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене