За 8,30 лева купуват килограм „зелено злато” в Долно Осеново

Новата изкупна кампания на тютюна започна в симитлийското село Долно Осеново. Цените на продукцията обаче са старите. Средната цена за килограм „зелено злато” е около 8,30-8,50 лева. Реколтата в населеното място засега се изкупува само от една българска фирма. „Повечето от тютюнджиите предават стоката си, макар че не са доволни от цената. Но са наясно, че няма кой да им предложи повече. Тази година ще предадем само 80-90 тона, производителите непрекъснато намаляват, останаха не повече от 60 стопани в Долно Осеново”, твърди кметът на селото – Бисер Сегменов. Той смята, че догодина земеделците, които ще превиват гръб по тютюневите ниви, ще са още по-малко. Отказват се от тютюнопроизводството заради ниските изкупни цени.

През последните 5 години отглеждането на тютюн в селището пада драстично. През 2017 година са прибрани от нивите около 200 тона продукция, а сега – 3 пъти по-малко. За догодина очакванията са най-много 50 семейства да засадят тютюн и добивите да са едва около 50-60 тона.

Местните хора все повече намират препитание в чужбина, много от тях отиват на сезонна работа в Гърция, Франция, Испания, Англия. „Никой не е луд да работи толкова много на полето за толкова малко пари. Затова хората предпочитат да отидат на гурбет или в големите български градове”, казва Бисер Сегменов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене