Сценариите за балотажа

Очаквано на балотаж отиват двамата претенденти, събрали най-много гласове на първи тур от вота в неделя – настоящият президент Румен Радев и издигнатият от инициативен комитет проф. Анастас Герджиков.

Каква би могла да бъде активността на втория тур, кой е фаворит за поста държавен глава и може ли да очакваме изненади – тези въпроси зададохме на политолога доц. Стойчо Стойчев, социолога Анастас Стефанов от “Тренд” и политическия анализатор Слави Василев.

Доц. Стойчо Стойчев: Лидерски дебат ще наклони везните към Герджиков

Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев

Радев би спечелил с 55%, Герджиков – с 52%

Не смятам, че резултатът на Радев би могъл да нарасне оттук нататък. По-скоро ще расте този на Герджиков, защото хората, които искат да гласуват за Радев, са максимално мобилизирани и какъвто и ръст да е имал, оттук нататък това ще бъде в полза на Герджиков.

Изглежда, че ще се проведе дебат между двамата, от който ще стане ясно, че Герджиков е по-добър кандидат. Дали това ще наклони везната в негова полза достатъчно, че да спечели балотажа, не знам. Но резултатът, ако Радев победи, ще е нещо от рода на 55% срещу 45%, а ако Герджиков бие – ще с 51-52% срещу 48-49%.

Вторият тур предполага стопяване на разликата между двамата, но зависи какво ще е поведението на другите партии, чиито кандидати не са се класирали.

Избирателната активност на балотажа обикновено е по-ниска, отколкото на първия тур, но за сметка на това гласуването ще бъде по-лесно, защото става дума за избор на един от двама кандидати. Беше сложна бюлетината за гласуване на вот 2 в 1 и това отказа много хора. Оттук могат и да дойдат допълнителните гласове – от хората, на които няма да им е трудно да гласуват, защото бюлетината ще е с две имена, на един екран, няма да има продължения. А в неделя заради този прословут първи екран много хора избраха да гласуват само в президентските избори, очаквайки, че ще се зареди бюлетината за вота за парламент.

Същевременно зависи дали тази седмица Бойко Рашков ще продължава да плаши хората, или ще се кротне малко. Ако бъде една идея по-обран, мисля, че ще имаме по-спокойни избори, в които повече хора биха се включили.

Анастас Стефанов, “Тренд”: Дали всички партийни избиратели от I тур ще отидат и на II

Анастас Стефанов

Анастас Стефанов

Важното в следващите дни е ще се вдигне ли политическият залог

От гледна точка на кандидатите, които отиват на балотаж, Румен Радев изглежда фаворит, доколкото резултатът му на първи тур показва доста красноречива подкрепа, отколкото на конкурента му проф. Герджиков. Разбира се, от съществено значение ще е да проследим на 21 ноември всеки от двамата кандидати доколко е съумял да съхрани подкрепата си от първия тур и доколко е успял да мобилизира някакви електорални периферии.

В неделя се регистрира обезкуражаващо ниска избирателна активност, която е маркер за политическа апатия и умора. Политическият процес от 2021 г. произведе предимно това. Защото не спряхме да занимаваме обществото с изборен процес и политическа конфронтация, което накара хората да не виждат смисъл от гражданската си активност. Резултатите от вота на 14 ноември произведоха социална енергия и заряд, доколкото резултатът на една от силите – “Продължаваме промяната”, се оказа изненадващ за всички ни, независимо, че активността беше притеснително ниска. Но не съм сигурен, че това ще се задържи до втория тур.

Предизвикателство е да предполагаме колко ще гласуват на втори тур, защото виждаме много ниски нива на политически стимул. А балотажът може да се окаже разглеждан като още един цикъл от избори, който допълнително да не успее да мобилизира хората. Друг въпрос е доколко това, което виждаме като подкрепа от различни партийни електорати, би се оказало и подкрепа на балотажа. Затова дяволът е в детайлите – доколко хората, подкрепили водещите политически сили, които отчетохме на изборите от изминалата неделя, ще отидат и отново ще препотвърдят вота си и на балотажа. Друг е въпросът дали в следващите дни ще се произведе някакъв политически заряд и дали ще се вдигне политическият залог. Това са основни детайли, които биха имали своето значение.

Слави Василев: Активността ще падне още – интригата приключи

Слави Василев

Слави Василев

Хората ще препотвърдят желанието си за промяна

Интригата свърши в неделя. За парламентарните избори тя свърши с категоричната победа на Петков и Василев, а за президентските – с разликата между първия и втория кандидат.

Нямам съмнения, че българският народ ще си препотвърди желанието за промяна, а без Румен Радев такава не може да има.

Налице са обстоятелства изборната активност да остане същата, ако не да падне още повече именно заради факта, че интригата просто приключи. ГЕРБ отива в историята и ще е в опозиция, а основната фактура беше именно това дали някой ще ги победи и кой ще бъде той. Хората малко се умориха от непрестанния политически процес и сега имат нужда да видят политиците в действие, а не ходене до урните.

Що се отнася до разпределението на гласовете на останалите партии на балотажа – с изключение на гласовете на ГЕРБ и ДПС, не виждам кой друг ще отиде при проф. Герджиков.

Гласувалите на парламентарните избори за всички партии без ГЕРБ и ДПС ще дадат вота си за Радев.

Абсолютно забележително е обстоятелството, че Петков и Василев успяха не само да победят Борисов, но и да станат първа политическа сила. Това само по себе си е събитие от много сериозно значение – това е генерационна смяна на политическия ни елит, което по същество означава началото на края на прехода. И Румен Радев е човекът, който позволи на нова генерация български политици да заемат челни позиции в ръководенето на държавата, и те се различават от старите муцуни, които 30 години ни управляват.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене