Мощно опълчение в Перник срещу биячите на медиците от Спешна помощ

Лекари искат патрули да ги вардят в опасните махали, полицаите им дават номерата на личните си телефони

Дежурните полицаи в Перник са дали номерата на личните си телефони на спешните медици. Целта е при евентуално нападение да не се губи време и да се минава през тел. 112, а директно да се вика помощ, като се позовава на информация от ОДМВР в миньорския град. Перник е сред регионите, където има най-много нападения над медици. Преди няколко дни е била проведена и работна среща между областния управител, шефа на Спешния център и ръководството на полицията. На нея са били обсъдени начините на взаимодействие и по-бързи реакции при агресия срещу лекари.

„Срещата беше на работно ниво. Обсъдени бяха мерки срещу нападенията срещу медици и как по-бързо полицията да ги обработва“, обясниха участници в срещата. Едно от исканията на лекарите било в линейките да се монтират паникбутони, които да са свързани с полицията. Друга идея била, когато трябва да се посети адрес в някоя по-конфликтна махала посред нощ, със спешния екип да тръгва и патрулка.

„Обикновено ни викат пияни или след масово сбиване, там има голяма агресия , която се излива и върху нас, това трябва да спре, коментираха лекари, пише „Телеграф“, цитирани от Блиц. За да станат реалност исканията на медиците, обаче трябва да бъде изготвен документ от здравното министерство, който да се съгласува с МВР. Затова и единственото към момента, което можели да предприемат ченгетата от Охранителната полиция, е да си дадат личните телефони и тези в дежурните части.

И. Калинков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене