2,45.евро. с ДДС. Повтарям – с ДДС. Горките бедни Германци!“-възкликва неврокопчанинът Антод Балтаджиев, който от известно време е в Гермация.

Спекулира ли се с цените на пелетите?

„2,45.евро. с ДДС. Повтарям – с ДДС. Горките бедни Германци!“-възкликва неврокопчанинът Антод Балтаджиев, който от известно време е в Гермация. Постът му в неговата лична страница във фейсбук отприщи вълна от коментари. „В случая май сме за съжаление ние, горките българи“, реагира коментаторка.  „Прати 8 тона“, „Искам 30 тона“, подхвърлят зевзеци с чувство за хумор.

Провокирането на дискусията е резултат от огромната разлика в цена на родния български пазар -най-често 5,05 евро на чувалче.

„Реалната себестойност на чувалче е около 2 евро, всичко останало е спекула“, коментира Веселин Камбуров, собственик на „Варко груп“. Той твърди, че дървесината – основният фактор при производството на пелети, не е променяла цените си от миналата година, затова двойно по-високите цени са неоснователни. „Известно поскъпване може да се дължи на поскъпване на електричеството“, добави Камбуров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене