Станислав Богдански: „Има такъв народ” е лъч надежда за българите, с експертиза и почтеност ще работим за по-добра България!

Станислав Иванов Богдански е кандидат за народен представител от листата на ПП „Има такъв народ“ за МИР 01 – област Благоевград. Той е на 31 години, роден е в областния център на Пиринско. Семеен, с две деца. Завършил висше образование в Югозападен университет “Неофит Рилски” – специалност “Публична администрация”. Сега е студент в програма за образователно-квалификационна степен „магистър“ – специалност “Национална сигурност”.

С 11-годишен професионален опит в застрахователната сфера. От 2015 г. до този момент заема длъжността Регионален застрахователен представител за област Благоевград в ЗАД “ОЗК – Застраховане” АД. С него разговаряме дни преди вота за Народно събрание за бъдещето на страната, за значението на ПП „Има такъв народ“ в политиката, за надеждите на хората, за проблемите им и за техните решения.

Г-н Богдански, с какво политиката изкушава млади и и успешни хора като вас?

Политиката сама по себе си не ме изкушава! Изкушава ме това да постигнем истинска промяна към добро в нашата държава, в модела на управлението й, за да може животът за всички да бъде много по-справедлив! За да може да не се налага и нашите деца в бъдеще да протестират за основополагащи при една демократична държава принципи като реално разделение на властите, истинско правораздаване, работещи държавни органи. А политиката възприемам като отговорност, като бреме.

Защо избрахте точно ПП „Има такъв народ”?

Избрах ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД”, защото този проект за мен е лъч надежда в днешните мракобесни времена. Създаването на партията бе естествено продължение на протестната позиция на нейното ръководство и огромна част от членовете. Позиция, която много от нас са защитавали, протестирайки през годините по площадите.

Имате ли конкретни каузи, които ще се опитате да осъществите като депутат?

Както знаете, нашата партия не бе създадена за един ден. Нашите експерти, като участници във вътрешни комисии, 2 години работиха по изготвяне на програма с конкретни предложения за реформи във всяка една сфера, част от обществените отношения. Това означава, че нашите каузи са много. Но най-важните въпроси за мен са демографската криза, за която последните 10 години единствено се говори, без да са предприети мерки, повишаване качеството на образованието, здравеопазването, спешна съдебна реформа. Не на последно място и това – благата в държавата да са много по-справедливо разпределени. Разбира се, че са необходими бързи мерки за справяне с кризата и постигане на бърз растеж на икономиката. А нещо, което лично аз ще опитам да осъществя, е подобряване инфраструктурната свързаност и взаимоотношенията въобще между нашата държава и Република Северна Македония. Познавам добре проблемите на Благоевградска област и ще търся техните решения заедно с моите колеги.

Хората у нас се умориха и от избори, и от партии. Все по-малко са тези, които вярват на управляващите. Ще успее ли вашата партия да върне доверието в политиците?

Последните 30 години с поведението си управляващите направиха така, че много хора да пъддържат тезата “всички са маскари”. Много от нас се умориха, но имайте предвид, че съпротивителните сили на статуквото са огромни. Надявам се хората да осъзнават, че ако останат аполитични и не гласуват, нежелаейки да се ангажират с позиция, правят услуга точно на партиите, които нямат интерес от промяна. За да върнем доверието в политиците, първо трябва да успеем да сглобим стабилно управленско мнозинство на принципни основи, което вярвам, ще постигнем!

Големият въпрос е дали най-сетне, от третия опит, ще има редовно правителство. Ще бъде ли „Има такъв народ” част от него? 

Знаете, че социологически проучвания преди изборите през април, а и тези през юли, отреждаха на партията ни резултати, които ние реално надвишихме с 4-5 %. Това е факт! Убеден съм, че сега ситуацията няма да е по-различна. С това отговарям на въпроса дали “ИМА ТАКЪВ НАРОД” ще бъде част от следващото правителство! Според мен няма как да се състави правителство, което да изпълни целите на миналогодишните протести, без наше участие. И да, този път ще бъде сформирано правителство, но отново казам – на принципни основи!

Чака ни тежка зима – ковид се вихри в страната, цените скачат нагоре. Трябва ли държавата да е по-активна и да осигури подкрепа за бизнеса и хората?

Категорично! Държавата трябва реагира в тази кризисна ситуация навременно! Нашите експерти още преди около месец предложиха 18 краткосрочни и средносрочни мерки, които ще подпомогнат хората и бизнеса в тези трудни времена.  Директни дотации на домакинствата в риск от бедност чрез заплащане на част от използваната електроенергия, приемане на Наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства и включване на страната ни в европейската схема за ползване на енергийни помощи, мерки за намаляване цената на газа, както и още други стъпки за подкрепа на бизнеса и хората.

Благоевградска област е сред най-изостаналите в икономическо отношение региони. ПП „Има такъв народ” знае ли рецептата за решаването на този проблем?

Този проблем е налице в нашата област последните години. С реализиране на реформите в икономическата сфера, които сме предвидили, бизнес атмосферата ще се подобри значително. Следва да постигнем прозрачност в процедурите по инвестиране и разпределение на европейски  и държавни средства. Ще предложим мерки, като преотстъпване печалбата при инвестиране в нови производства, подпомагане развитието на компании, инвестиращи в сферата на високите технологии. И не на последно място – стъпки, целящи възраждане на българското производство на цигари. Знаете какво значение за икономиката на област Благоевград имаше предприятието „Булгартабак”.

Кои са вашите конкретни послания, с които искате да спечелите доверието на избирателите?

Надявам се хората вече да са осъзнали, че зад партия “ИМА ТАКЪВ НАРОД” не стоят интересите на едни или други олигархични кръгове. Партията е съставена от свободни и независими хора, които чрез своята експертиза, опит и почтеност могат да работят за добруването на държавата и нашия народ. В това е нашата сила! Призовавам всички да избират мъдро, прозорливо, да гласуват със сърце!

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене