Асим Адемов, заместник-областен управител на Благоевград: Политиката не ме изкушава -с радост бих преподавал отново!

асим адемов

Асим Ахмед Адемов е ро­ден на 03.12.1968 г. в с. Дъб­ница, община Гърмен, об­ласт Благоевград. Завършва средно образование – НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев. След полувисшия педагогически институт в Кърджали става бакалавър по българска филология от Пловдивския университет. Има и магистърска степен по Публична администрация в ЮЗУ „Неофит Рилски– Благоевград. Асим Адемов е общински съветник от ГЕРБ в Общинския съвет – Гър­мен, мандат 2011-2015 г. Кандидат за евродепутат от ПП ГЕРБ. 20 години е учител в Основно училище „Хр. Бо­тев“, с. Долно Дряново, и не­гов директор от 2010 до 2013 г. Семеен с две деца.

  • Г-н Адемов, разкажете ни за вашето семейство.
  • Аз съм семеен с две деца. Наскоро правих сватба на дъ­щеря ми. Имам и син които е студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Имам страхотна съпруга, която живее в родното ми село. Аз съм временно в Благоевград, докато е мандата ми.
  • Сега сте на нова длъжност – заместник областен управител, но сте бил учител толкова мно­го години. Липсват ли ви еже­дневните срещи с децата?
  • Да, определено, защото це­лият ми трудов стаж до сега 23 години премина в сферата на българското образование. Бях 20 години учител по български език и литература. 3 години бях директор на училището в с. Долно Дряново. Една година бях безработен. И от скоро съм на тази нова работа, заместник областен управител на Област Благоевград. Нова работа, ново предизвикателство. Но опре­делено, работата с децата ми

липсва. Явно това ми е приз­ванието аз си го признавам, защото човек може да бъде временно заместник областен управител, но при мен призва­нието ще си остане за цял жи­вот да бъда учител и да работя с деца.

  • Това озна­чава ли, че пак бихте се върнали към тази профе­сия?
  • При този ди­намичен живот нищо не е изклю­чено, така че това е една опция, коя­то винаги стои пред мен и с ра­дост някога пак бих се върнал на същата позиция да работя и пре­подавам.
  • Сега след като сте на тази длъжност, увеличиха ли се приятелите, започнаха ли да ви търсят за помощ за услуги. В България обикновено така става?
  • Да, това не е нещо, което е непознато за България. Не е нещо, което и на мен не ми е чуждо. Появяват се и такива хора, които ми се обаждат по телефона с които не сме се чували отдавна. Приемам това за нормално. Но и съм си на­правил и съответните поуки, защото през тази една година докато бях без работа, бях увол­нен незаслужено. Бях наказан от регионалния инспекторат с дисциплинарно уволнение. В този период, хубавото е, че имах възможност да спра, да се огледам да се ослушам и да оценя истинските и стойностни­те неща в живота. Част от тези истински и стойностни неща са и приятелите, които някак си по естествен път се избистриха,

кои са истински и кои са били конюнктурно. Това не е нещо, което може да ме главозамая, да ме накара да се отлепя от зе­мята, на която твърдо съм стъ­пил. Облаците и небето е далеч от мен… Аз съм спокоен, имам доста житейски опит.

  • С какви трудности се сблъскахте в новата си работа?
  • Трудности за сега не бих ка­зал, че срещам. Бих казал, че е много отговорна работата. Имам отговорни ресори, които са ми възложени със заповед от областния управител. Аз съм човек, които като приеме да свърши дадена работа, как­то в случая съм приел да бъда заместник областен управител, приех с нужната доза отговор­ност и искам, докато съм тук да върша работата си отговорно. Да не изпадам в неловки ситу­ации, да злепоставям името и авторитета си и институцията Областна управа. Така, че бих казал, работата не е толкова трудна, колкото отговорна. С моята работа искам да бъда полезен на новия екип, които е изграден. Новия екип, които встъпи в длъжност на чело с областния управител Бисер Михайлов и другия заместник Анна Бистричка и в мое лице, да създадем един добър екип, които еднакво добре да защи­тава интересите, както на дър­жавата така и на гражданите. Ежедневно се сблъскваме с проблемите на хората, които се обръщат към нас за съдействие от най-различни сфе­ри. Чисто битови про­блеми, професионални проблеми, от сферата на образованието има жалби. Ние трябва с нужното внимание и професионализъм да откликнем да видим какъв е проблема и какво е неговото раз­решение. Така, че в този смисъл ние тряб­ва да съдействаме. Това взаимоотноше­ние, между институ­циите от една страна държавата и общини­те, но и гражданите на областта и съответно институ­ции, регионално представители на различните министерства.
  • За кои ресори отговаряте вие?
  • Областният управител, Би­сер Михайлов определи моите правомощия и ресорите, за кои­то аз ще отговарям: Социална политика и заетост; инвести­ционни дейности; земеделие и храни; околна среда и води; кул­тура и образование; държавна собственост и транспорт.
  • Позитивно ли е мнението на хората към институциите, мно­го често чуваме: „Абе пуснах една жалба (молба), ама нищо няма да се промени.“
  • По принцип битува мнение­то, че това което вие казахте, че институциите не си вършат своята работа, е вярно. Тоест идва човека, примерно в об­ластна администрация, входи-ра си някаква жалба, молба или заявление и очаква в най-къс период да има някакво разви­тие и някакво решение… Но ес­теството на работата е това, че понякога се налага съгла- . суване, между различни институции, общини, регионални предста­вителства на раз­лични министерства. Иска се становище именно от тази глед­на точка, за да се взе­ме най- правилното и справедливо реше­ние. Но много хора не са запознати с това. А това нещо, често техно­логически отнема вре­ме и докато се подготви отговора, становището и може би това изнервя хо­рата и си мислят, че нищо не се решава. Но аз бих казал, че няма да до­пусна това да се случи и причината да съм I аз. Тоест да се бавят умишлено разглежда­нето на жалби, да ви­сят документи по бюрата, да не се разглеждат и по този на­чин да се из­нервят граж­даните. Това няма да го допусна. В същото време, ще изисквам от служи­телите в Областна админи­страция, по възможно най-бързия законен срок да реагираме. Но явно и до сега това се е прави­ло, защото наскоро Областна администрация получи плакет, награда за добро качество на услугите които предлага. Така, че явно служителите съвест­но си гледат работата. И аз ще бъда на същото ниво. Това мога да поема като ангажимент.
  • Вярвате ли в доброто бъде­ще на България?
  • Да, определено. И може би правителството, което се съста­ви след изборите на 5-ти октом­ври е модела за това как да из­градим това по- добро бъдеще със взаимни усилия. С енерги­ята на повече хора с енергията на повече политически партии. Протегнали ръка към една към друга, а не в непрекъснати партийни ежби. Непрекъснато взиране в грешки и слабости, непрекъснати кавги които ви­дяхме, че до никъде не ни дока­ра. Пред това правителство на г-н Борисов с Реформаторския блок е може би пътя по който трябва да вървим. Да бъдем обединени и сплотени, да гле­даме и да вярваме в доброто бъдеще. Дори и да допускаме грешки, те са неизбежни в рабо­тата, но да намираме сили да си ги признаем да ги преодоля­ваме и да вървим напред.
  • Къде ще сте на предстоя­щите коледни и новогодишни празници?
  • Най-вероятно ще си бъда вкъщи със семейството, с близ­ки и приятели. Не съм планирал да пътувам някъде. Ще използ­вам възможността да поздравя за коледните празници моите близки, приятели, съседи и ко­леги със светлия християнски празник. Моето вероизпове­дание е мюсюлманско, аз съм мюсюлманин, но ми е изключи­телно приятно на такива праз­ници да ги споделям с мой при­ятели християни. Споделеният празник е по-хубав празник. Важното е да сме хора и да се уважаваме.
  • Какво ще поже­лаете на читателите на Топ Преса?
  • На читателите на Топ Преса, поже­лавам господ да ги дари с добро с пове­че човещина и нека 2015 година, бъде годината в която ре­ално, България ще тръгне по пътя на по- доброто бъдеще и нека всички заедно, сплотени дадем своя принос за това нещо.
  • Страницата е подготвена от Методи БАЙРАКТАРСКИ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене