КАТ погва пешеходците за неправилно пресичане

От днес до 14 ноември ще се проведе втората част на акция „Зима“ с акцент върху пешеходците. Заради удължената тъмна част от денонощието от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ препоръчват на пешеходците да избират по-ярки връхни дрехи, а велосипедистите да със светлоотразителни жилетки и по възможност с каски.

Росен Рапчев от Агенцията каза още, че при пресичане е добре пешеходците да имат зрителен контакт с водачите на автомобилите, за да са сигурни, че са забелязани:
„При променливи условия и намалена видимост на стъклото на водача се образуват различни капки и конденз, което със сигурност затруднява да възприемат пешеходците близо до пътното платно. От друга страна и за велосипедистите – същите следва да се движат по изградената за тази цел инфраструктура, но когато това е невъзможно и няма изградена
такава инфраструктура следва да се движат възможно най-вдясно на пътното платно и да не предприемат рязка промяна на посоката“, каза Рапчев, цитиран от БНР.

От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да са с подходящи за зимния сезон гуми, грайферът им да не е под 4 милиметра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене