Приключват дейностите за спасяване на мозайките на „Бузлуджа“

Приключват дейностите за този сезон по проект „Бузлуджа“. Основната му цел е спасяването на изоставения паметник и превръщането му в достъпен туристически обект. След две години работа от Фондация „Бузлуджа“ обявиха, че са приключили дейностите по запазването на мозайките в монумента. Те представляват най-голямото мозаечно пано в Европа, разположени на площ от 1000 кв. м. За да бъдат съхранени от тежките зимни условия и спре разпадът им бяха издигнати предпазни съоръжения около двата кръга мозайки.

„Мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени. Финансирането тази година е изцяло българско и то от хората. В кампанията “Осинови мозайка” десет личности и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение. Кампанията подкрепиха и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата“, отчитат инициаторите на спасителния проект.

Около 100 доброволци се включиха в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг.

Следващите дейности ще продължат напролет и те са свързани с обезопасяването на паметника, съобщават реставраторите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене