Драконови мерки за членовете на СИК заради ковид

Всички членове на секции по изборите ще спазват железни мерки за безопасност заради ковид на тези избори. Интересно е да се отбележи, че макар да въвежда зелени сертификати, МЗ не е задължило членовете на секционните комисии да бъдат ваксинирани. На избирателите също няма да бъде искан зелен сертификат.

Според указанията на Министерството на здравеопазването помещенията трябва да се проветряват на всеки 10 минути, химикалките да се дезинфекцират след всяко ползване, а личната карта на избирателите задължително да се пипа с ръкавици. Маските също ще трябва да се сменят на всеки час, а след всяко сваляне на маската ръцете трябва незабавно да бъдат измивани със сапун и топла вода. Членовете на СИК ще мерят температурите си поне два пъти в деня и ще спазват дистанция от поне 1,5 м. помежду си и избирателите.

Чакането пред комисиите също трябва да е с обособен ред като според препоръките на МЗ, маркирането на места за изчакване в и извън избирателната секция е наложително.

Сред препоръките са и машините да се пипат с ръкавици, а след всяко гласуване да се дезинфекцират. Има и нестандартни препоръки като тази на чакащите избиратели да бъдат раздавани поредни номерца, за да се избегне струпване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене