Ресторантьори в Разлог и Банско притеснени, че може да хлопнат кепенци заради зеления сертификат, предпочитат пълен локдаун, но с компенсации

Зелените сертификати могат да станат причина за затваряне на голяма част от заведенията в Разложко. Това споделиха вчера от туристическия бизнес в района. От бранша споделиха, че не са наясно и дали зелен сертификат се изисква и за маси на открито. Според тях заповедта на министъра е за дейности на закрито, но във вчерашния ден при проверка на заведения в Благоевград служители на РЗИ са изисквали сертификати и за клиентите, които са седнали на маси на открито. Това веднага е станало тема на коментар сред много собственици на заведения в областта, които по обяд бяха объркани и не знаеха дали да изискват зелен сертификат от клиентите на открито.

„Разбрахме от колеги от Благоевград, че сертификати се изискват и за масите на открито, а ние тълкуваме заповедта по друг начин, тъй като в нея се казва „за закрити площи“. От сутринта не знаем дали да приемаме хора без сертификати, а никой не ни е дал указание. Ако заповедта важи и за масите на открито, това означава огромен спад на посещаемостта. Процентът на ваксинираните в града е нисък, така че не очакваме висока посещаемост. Ще изчакаме два-три дни, за да видим как ще тръгне, и ще преценим дали да продължим работа, или да затворим, но предвид увеличените сметки за ток, осигуровки и т.н. едва ли ще можем да издържим”, коментира Силвия Фарфарова, собственик на едно от най-оборотните заведения с маси на открито в Разлог. Тя сподели, че само част от персонала е ваксиниран, а останалите от четвъртък си правят тестове, но е категорична, че няма да задължава персонала да се ваксинира.

„Не мога да упрекна тези, които не искат да се ваксинират. Специално при нас работят само млади хора и всеки има право на избор, всеки си има своите съображения и всеки преценява сам за себе си“, коментира Силвия.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов обаче е категоричен, че заповедта важи и за масите на открито, и поясни:

„Тераси, открити площи, всичко е към самия обект. Дори и отвън да седнат клиентите, пак трябва да са със сертификати. Те влизат вътре да ползват тоалетни, сервитьорът излиза отвън да ги обслужва, така че редно е всички да са със сертификати. Всички трябва да са 100 % ваксинирани – персонал и клиенти, независимо от това къде са масите”, каза д-р Калоян Калоянов.

Според бранша в тази ситуация пълен локдаун е по-добро решение, но само при положение че бъдат компенсирани от държавата, както миналата година. Засега обаче такава подкрепа не е обявена. Дали ще се стигне до затваряне на заведения, ще стане ясно в следващите дни.

В Банско хотелиерите също не изключват да се стигне до отлагане на резервации и дори и до затваряне на някои обекти. Засега ограниченията не се отразяват значително върху хотелиерите в Банско, тъй като традиционно в периода от началото на октомври докъм средата на ноември се прави освежаване на обектите преди старта на активния зимен сезон.

„При мен на 98% персоналът е ваксиниран. Не става въпрос за принудително ваксиниране, по-скоро всички осъзнаха, че ако искаме да работим, трябва да сме ваксинирани. Ние не сме против здравните сертификати, а сме за действия за по-широко ваксиниране на населението. За съжаление решението на държавата обвързва отново туризма с ваксиниране, една връзка, която не можем да я разберем чак толкова, защото ние можем и трябва да кажем на нашите служители да се ваксинират, а защо държавата не каже на нейните служители да се ваксинират? Визирам държавна, областна и общинска администрация, армия, полиция, лекари, ако щете. Не знам защо всичко удря отново върху нас”, коментира хотелиерът от Банско Малин Бистрин. Той също сподели, че пълно затваряне е по-удачно, но при наличие на компенсации, и бе категоричен, че решението е масово ваксиниране, за да могат да се върнат западните туристи.

„Ако не се ваксинираме, западни туристи няма да дойдат. Те гледат процента на ваксинация на населението и като видят, че България е на 20%, просто категорично няма да дойдат. Знам, че много хора не са съгласни, но Европа го изисква това и за да се спаси икономиката, трябва да се работи. Естествено, не е редно да става по принуда”, допълни Бистрин. Той не изключи и сценарий със затваряне на обекти, ако във възможно най-кратки срокове не се увеличи процентът на ваксинираните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене