Учениците в две общини на Пиринско минават на онлайн обучение?

До края на деня се очаква решение за преминаването към онлайн обучение на учениците в общините Сандански и Петрич. Все още от Регионална здравна инспекция-Благоевград изчисляват 14-дневната заболеваемост, за да направят официална препоръка до Регионалното управление на образованието. От РУО ще уведомят образователния министър, който трябва да издаде съответната заповед.

Засега данните сочат, че в двете южни общини има по 880 болни от ковид на 100 000 души население. Това означава, че там ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията се разглежда по общини, а не по области, съгласно новата заповед на здравния министър.

В същото време стана ясно, че в общините Благоевград, Симитли, Белица и Кресна най-вероятно ще се преустановяват присъствените занятия на 50% от паралелките, тъй като 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Така училищата в тях ще редуват паралелките – половината ще учат в електронна среда, а другата половина – присъствено.

Друга причина за преустановяване на присъствените занятия на 50% от паралелките е, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, но ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене